13 °C

Нова Студена война, само че техно. Как 5G разделя света

Анализът е препубликуван от "Свободна Европа"

Допреди броени часове, милиони тийнейджъри в САЩ очакваха да се събудят в свят, който вече нямаше да е същият, буквално.

Китайските платформи и приложения WeChat и Tik Tok трябваше да станат напълно и необратимо недостъпни на американска територия. Забраната за първата беше отменена от съда в последния момент, докато тази за втората бе отложена до 27 септември.

От седмици възможното спиране на една от най-популярните и бързо развиващи се видео платформи е гореща тема за младите хора по целия свят. Но блокирането на We Chat можеше да има и далеч по-съществени последствия, защото е мултифункционална и работи като цялостна онлайн среда, която е едновременно социална медия, комуникационна система, платформа за плащания, среда за бизнес комуникация, видео игри, дори фирмени чат стаи.

Официалните позиции за действията на администрацията на Доналд Тръмп са защитени с аргументи на национална сигурност и най-вече защита на личната информация за американските граждани. Отдавна е известно, че различните апликации трупат гигабайти информация за техните потребители и често срещаната защитна теза, че тя се обработва основно като big data е многократно оборвана.

Няма съмнение, че натрупването, складирането, анализът и защитата на тази чувствителна информация е вече в сърцевината на сигурността, вътрешна и външна. И ако през последните години вниманието бе по-скоро обърнато навътре, сега това се променя. Въпросите на собствеността, регулаторните режими, защитните рамки и юрисдикцията вече очевидно не могат да бъдат игнорирани.

Мнозина продължават да не са убедени, както се вижда и от шегичките за това дали и доколко платформа за споделяне на видеа въобще може да бъде възприемана по такъв начин. Очевидно е обаче, че става въпрос за свързани елементи, които засягат „твърдата инфраструктура“ на движение (и възможно блокиране) на информация и нейното събиране, обработка и използване. Погледнато от друг ъгъл, всъщност това е „кръвоносната система“ на света на бъдещето.

Най-честата линия на аргументация срещу разполагането на всички тези проблеми в рамките на националната сигурност продължава да бъде чисто технологична. Тя настоява на управляемостта на риска чрез отделяне на централните от периферните части на мрежите. Великобритания дълго време настояваше на този подход и бе взела решение да затвори само сърцевината на системата за Хуауей, но в крайна сметка се отказа от този подход.

Най-видимата, коментирана и конфликтна част от новото технологично противостоене между САЩ и Китай са 5G мрежите, които само за няколко години влязоха в колективното въображение, превърнаха се в обект на най-различни конспиративни теории и започнаха да доминират политическите отношения с Пекин.

Осмислянето на рисковете за западния свят се случи като пресечна точка на най-различни процеси. Един от тях бе възходът на китайския гигант Хуауей през модела на държавно субсидирано развитие и търговска експанзия, който от лидер се устреми към позицията на де факто монополист. Друг бе ускореното развитие на дигиталната икономика и нейните инфраструктури, довело до болезнено разбиране на западното изоставане в тази област. Решаващ обаче бе страхът, че загубата на контрол върху дигиталния гръбнак не просто ще има неприятни икономически последствия, но и създава безпрецедентна уязвимост и риск за националната сигурност на отделните страни, както и на западния свят като общност.

Тези гласове се чуха първо и най-ясно в Австралия, която вече премина през няколко сериозни конфликта с Китай и изолира китайската компания на своя пазар. Дългото десетилетие на дигиталните утопии в Силиконовата долина пък доминираше мисленето и поведението в САЩ, а общуването с Пекин се възприемаше единствено като изцяло win-win.

В Европа първите критични гласове започнаха да се чуват след началото на глобалната криза през 2008 година, когато множество високо технологични компании бяха изкупени от китайски фирми. Междувременно, стратегията на Хуауей притисна конкурентите, макар тяхното изоставане да е преекспонирано.

По последни оценки китайците държат 29% от 5G базовите станции, а Ericsson и Nokia съответно 26% и 22%. Samsung е вече по петите им с почти 10%. Агресивната експанзия и поведение на китайската фирма стана по-видима през последните години, както на основни, така и на по-периферни пазари.

Например в Босна тя се опита да подпише договор за подобряване на сегашната 4G мрежа срещу гарантиран пълен и дългосрочен контрол при смяната й с 5G. Няма съмнение обаче, че острата реакция на САЩ катализира нарастващия скептицизъм и промени из основи ситуацията.

В рамките на НАТО например, Вашингтон подписва двустранни протоколи за сътрудничество в областта на технологичното сътрудничество, чиято дългосрочна цел е именно укрепването на дигиталните мрежи. Все по-често се чуват гласове за инвестиции и подкрепа за западните компании в този сектор, някои дори агитират за покупка на миноритарни дялове в Ericsson и Nokia.

Западът и Китай вървят към ситуация на две разделени техно общности, все по-непропускливи една към друга, с различни стандарти, законови норми и етика. Дигиталната екосистема има много и взаимосвързани компоненти и е в основата на бъдещата икономика, това вдига залозите на сегашното противостоене и ще затрудни излизането от него. Общуването между двете страни вече прилича на игра с нулев резултат.

Достъпът на Хуауей е все по-ограничен, западните държави притварят пазарите си за китайските фирми, започват ускорено да инвестират в техно индустриите и да подкрепят все повече своите собствени техно гиганти. Критичната инфраструктура е вече наглед необратимо затворена техните конкуренти, а множеството апове се възприемат като информационен „троянски кон“.

Метафората за „студена война“ може и засега да е пресилена, но сривът във взаимното доверие изглежда трудно обратим. Китай има известни технологични предимства, но политически се намира в доста по-трудна ситуация. Картата на скептичните към него държави непрестанно нараства, поне на 5G терена. Там са не просто ранни критици като Австралия, но вече и Индия, Тайланд, Филипините и все повече Япония и Южна Корея. Все още е рано да се правят прогнози докъде ще стигне сегашния конфликт, но посоката на движение не вещае особено добри новини.

Източник: Свободна Европа

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
01 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
01 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
01 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
01 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
01 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
01 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
01 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
01 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
01 ное 2020
Последни новини