17 °C

Научен екип, ръководен от българин, изолира молекула за лечение и профилактика на COVID-19

Учени от Медицинския факултет на Университета в Питсбърг са изолирали най-малката до момента биологична молекула, която напълно и специфично неутрализира вируса SARS-CoV-2,  причиняващ за COVID-19. Този компонент на антителата е 10 пъти по-малък от пълноразмерното антитяло и е използван за създаване на лекарството Ab8 за потенциална употреба като терапевтично и профилактично средство срещу ТОРС-CoV-2.

Изследователите съобщават в списание Cell, че Ab8 е много ефективен за предотвратяване и лечение на инфекция с SARS-CoV-2 при мишки и хамстери. Малкият му размер не само увеличава потенциала му за дифузия в тъканите, за да неутрализира по-добре вируса, но също така дава възможност за прилагане на лекарството по алтернативни пътища, включително вдишване. Важно е, че той не се свързва с човешките клетки - добър знак, че няма да има отрицателни странични ефекти при хората.

Действието на Ab8 е оценено съвместно с учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил (UNC) и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) в Галвестън, както и Университета на Британска Колумбия и Университета на Саскачеван.

„Ab8 има не само потенциал като терапия за COVID-19, но също така може да се използва, за да се предпазят хората от заразяване с SARS-CoV-2“, каза съавторът Джон Мелърс, шеф на Отдела по инфекциозни болести в университета в Питсбърг  (UPMC). 

Mалкият размер на Ab8 може да позволи да се дава като инхалаторно лекарство или интрадермално, а не чрез интравенозно вливане, както повечето разработвани моноклонални антитела.

Новата компания Abound Bio, финансирана от UPMC, е лицензирала Ab8.

Димитър Димитров, старши автор на публикацията в Cell и директор на Центъра за терапия с антитела в университета на Питсбърг, е един от първите, които откриват неутрализиращи антитела за оригиналния коронавирус SARS през 2003 г. През следващите години екипът му открива мощни антитела срещу много други инфекциозни заболявания, включително причинените от вирусите MERS-CoV, денга, Хендра и Нипах. Антителата срещу вирусите Хендра и Нипах са тествани при хора и са одобрени за клинична употреба в Австралия.

При клинични изпитвания вече е тествана реконвалесцентна плазма (която съдържа антитела от хора, които вече са преболедували COVID-19) като лечение за тези, които се борят с инфекцията, но няма достатъчно плазма за всички и не е доказано, че работи .

Ето защо Димитров и неговият екип се заемат да изолират гена от едно или повече антитела, които блокират вируса SARS-CoV-2, което би позволило масово производство. През февруари Уей Ли, помощник-директор на Центъра за терапевтични антитела на университета в Питсбърг и съавтор на изследването, започва да пресява големи библиотеки от компоненти на антитела от човешки кръвни проби, и открива редица кандидати за терапевтични антитела, включително Ab8, за рекордно кратко време.

Тогава екип от Центъра за биозащита и извънредни заболявания на UTMB и Националната лаборатория Галвестън тества Ab8 с жив вирус SARS-CoV-2. При много ниски концентрации Ab8 напълно блокира навлизането на вируса в клетките. Екип от UNC тества Ab8 с различни концентрации при мишки, използвайки модифицирана версия на SARS-CoV-2. Дори при най-ниската доза Ab8 намалява с 10 пъти количеството на вируса при тези мишки в сравнение с нелекуваните. Ab8 също така е бил ефективен при лечение и предотвратяване на инфекция с SARS-CoV-2 при хамстери, установяват изпитания на учените от университета в Саскачеван. Изследователи от Университета на Британска Колумбия разкриват уникалния начин, по който Ab8 неутрализира вируса толкова ефективно, като използват сложни електронно-микроскопски техники.

Изследването е финансирано от безвъзмездни средства от Националните здравни институти и UPMC, фонда на Бъроуз, канадския Excellence Research Chair Award, Genome BC Канада, Канадските институти за здравни изследвания и Канадската фондация за иновации.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини