Днес се навършват 208 години от рождението на Ангел войвода

Изображение 1 от 2

    Ангел Караитов, известен като Ангел войвода, се ражда на днешната дата -  21.септември, през1812 г. в с. Козлук, днешно Драгойново. Израснал е в многодетно и много бедно семейство. От малък става овчар и твърде често се случва турците да крадат от овцете и да си ги пекат направо пред него. Това запалва яростта в малкият Ангел, но е твърде млад, за да се противопостави. Когато е на 18 г. изнасилват сестра му, и това прелива чашата на търпението. Младият мъж оставя стадото на по-малките си братя и хваща гората. Знае поименно участвалите в зверството над сестра му, причаква ги и един по един ги избива, като излага телата им на селският мегдан, и тъй като е бил неграмотен, моли попа да му напише бележка „Такава участ очаква всеки, посегнал на честта на българска жена“.

     Известно време се скита, после открива, че има и други насилени и убивани жени от турците, събира няколко буйни младежи и започват да отмъщават. Бързо вземат страха на турците, зверствата спират, хората казват, че по времето на Ангел войвода българите са били господари, а турците рая.

     Той инициира построяването на манастир край Асеновград - Араповски манастир, като е и основен дарител. Има различни версии за смъртта му, една твърди, че се е разболял от мистериозна  болест и се е оттеглил в Хилендарския манастир, където е диктувал спомените си на монах, друга версия твърди, че е убит от турците.

     Ангел Войвода остава в историята като Пазителя на Родопите, и макар че остава малко позабравен, сред многото хайдути и войводи, в нашия край се помни. В негова чест се издига паметник на центъра в Първомай.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини