17 °C

КЗК не видя опасност от монопол и разреши на Нова тв да придобие Канал 3

Комиисята за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда опасност Нова телевизия да получи господстващо положение, придобивайки едноличен контрол върху дружествата, които оперират телевизионните канали "Канал 3", "THE VOICE" и "Magic TV" и радиостанциите "Веселина", "Витоша", "Мagic FM" и "The Voice Radio". Тя разреши незабавно изпълнение на сделката, срещу която се обявиха от Асоциацията не европейските журналисти – България, а както става ясно от решението на антимонополната комисия – и "БТВ Медия Груп", и БНР, и рекламната агенция "Аргент-2002".

КЗК, която не разреши сделката за "Нова телевизия" с чешкия милиардер Петър Келнер, защото медийната група сама по себе си била голяма, но позволи тя да бъде купена от братята Кирил и Георги Домусчиеви, сега не вижда никаква опасност за злоупотреба, независимо че реално групата значително се разраства.

Комисията приема, че Нова тв със сделката ще разшири влиянието си на пазара на радиореклама, но отбелязва, че той е високо конкурентен група и медийната група ще е втора по дял. Първа е "Фреш Медия" (24.29%), а на Нова тв е 21,09 %.

"Останалите участници на пазара имат дял в границите 5% - 16%. Следователно може да се приеме, че обогатяването на предлаганото от "Нова Броудкастинг Груп" портфолио няма да ѝ даде такова съществено предимство, което значително да засегне конкурентната среда", посочва в решението си КЗК.

В него се отбелязва, че комисията не приема изразените опасения относно ефекта на сделката след нейното осъществяване на съответните пазари. "По отношение твърдението за продажба на рекламно време в тв канали извън собствените на "Нова Броудкастинг Груп" на трети лица не се посочва конкретно в какво ще се изрази значителното предимство на придобиващата група пред неговите конкуренти на пазара на телевизионна реклама. Относно твърдението на БНР за предлагане на агресивни рекламни пакети от страна на "Нова", което би довело до фалит по-малките участниците на радио пазара, КЗК не може да направи обосновани заключения за евентуален такъв ефект, предвид установената по-горе структура на пазара на радио реклама и липсата на конкретни доказателства в тази насока", пише в решението.

Окончателното мнение е, че "сделката не би могла да породи антиконкурентни ефекти".

"Освен върху телевизионния, сделката би се отразила и върху целия медиен пазар в България – концентрирането на медии от почти всички видове и тематични области би било нелоялно предимство пред конкурентите, опериращи на което и да е подразделение на медийния пазар", смятат обаче от Асоциацията на европейските журналисти- България (АЕЖ).

В становището си от миналата седмица организацията припомни, че след смяната на собствеността на "Нова броудкастинг груп" ключови фигури от мениджмънта и журналистите на "Канал 3 се прехвърлиха в Нова телевизия. "Двете медии следват сходна редакционна политика, характеризираща се с подкрепа за управляващите, както и на интересите на депутата от опозицията Делян Пеевски. Макар и официално да не принадлежат на Пеевски, има съществени сходства между съдържание, появяващо се в двете медийни групи и във вестниците на депутата. Целта на придобиването на "Канал 3" от "Нова броудкастинг груп" вероятно е да оптимизира процесите в обединената медийна група", заявиха тогава от АЕЖ.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Co
  competition
  4 -2
  10:57, 20 сеп 2020
  Държавата е завладяна от организираната престъпност начело с Доган, Пеевски и Борисов.
 • 2
  Co
  Compir
  1 -4
  11:09, 20 сеп 2020
  А Нинова и Радев са крадци на дребно. Искат оставката на прокурора за да избягат от правосъдието. Президента освен че е тапанар е също така и развалена латерна!
  • Ha
   hahahah
   1 0
   18:08, 20 сеп 2020
   Не разбра ли, че не плащат вече за коментари. Парите свършиха и бай Ставри ви чака всичките - от вожда до последния платен трол.

Хороскоп за 29.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
29 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
29 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
29 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
29 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
29 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
29 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
29 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
29 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
29 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
29 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
29 окт 2020
Последни новини