Ден 71: Сини сливи за Караянчева


Протестиращи се събраха на пл. "Независимост" в района на президенството за 71-ия протест срещу корупцията в управлението и с искане на оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

На стената на бившия партиен дом, в който вече заседава Народното събрание, се прожектират откъси от интервюта на премиера и други политици, както и кадри с полицейско насилие. Припомнят се и думи на Борисов от февруари 2013 г. "Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Аз не мога да гледам парламента ограден".

Майки от общността "Системата ни убива" обстреляха централния вход на парламента (бившия партиен дом) със сини сливи като препратка към нецензурно изказване по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, приписвано на премиера Бойко Борисов. По-късно майките поставиха на стъпалата пред сградата и пластмасови седалки за тоалетни чинии.

Вчера Караянчева призова Националната служба за охрана да ги изведе от сградата на парламента. 24-годишният син на една от участничките, който е в инвалидна количка, пък не беше допуснат до тоалетната в сградата на Народното събрание.

Днес заради инцидента БСП поиска оставката на Караянчева, а ДПС се присъедини, но с друг аргумент. Самата Караянчева заяви, че няма да се оттегли.

Множеството на площада пред партийния дом скандира "Оставка".

Протестиращите замерваха сградата на парламента с яйца, а пиар експертът Арман Бабикян от "Отровното трио" - инициатор на протестите, се ангажира от името на Триото сградата да бъде почистена отвън, когато "бъде изчистена отвътре". Той изчете пред микрофона и въпросите, които евродепутатите отправиха към Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев вчера, свързани с върховенството на закона, медийната свобода, разследването за пране на пари в Барселона и т.н. 

Той беше прекъсван с дюдюкания и викове "Оставка".

След изпълнение на националния химн протестиращите потеглиха в традиционното шествие към Орлов мост. Около 21.45 ч. хората стъпиха на моста и временно затвориха движението.

Със 100-метров трибагреник, разпънат пред сградата на общината и възгласи: "Сърце, душа за България" премина антиправителственият протест в Пловдив, съобщи БНР.

Освен обичайните искания протестиращите настояха и за проверка на обществените поръчки, направени от районният кмет на "Северен" Стоян Алексиев. Те спряха пред офиса на ГЕРБ със скандирания "Оставка" и "Мутри вън", а входа на залепиха листовки, свидетелстващи за участие на Алексиев в обществени поръчки, информира радиото. . По-късно го "поздравиха" с викове: "Алексиев - позор. Оставка и затвор" пред дома му на бул. "България".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Си
    Сирко Станчев
    2 -2
    10:44, 18 сеп 2020
    Това за замерването на парламента със СЛИВИ е добре измислено като препратка към нецензурната дума за КАРАЯНЧЕВА Все пак не можеха да замерват сградата със П-------и щото няма как
  • 2
    Мо
    Може би!
    3 0
    20:54, 18 сеп 2020
    Е, с книжни Самолетчета тип ,, Грипен'', можеха и да замерят президентството.....
    Може би щеше да е по-голям ефекта..
Последни новини