Dynetics показа модула, с който хората ще кацат на Луната (видео)

Мисията Artemis предвижда хора да кацнат на Луната през 2024 година. НАСА ще оценява проектите на три компании - Dynetics, Blue Origin и SpaceX, за изграждането на спускаемия модул, наречен система за кацане на хора (HLS) 

Сега Dynetics обяви, че е завършила изграждането на своята система за кацане за оценка от НАСА. Апаратът е изложен в съоръжение в Хънтсвил, Алабама и подробно показан във видеото на компанията. 

Програмата на Артемис на НАСА е наследник на Аполо. Тази историческа програма също имаше лунен модул и именно от него Нийл Армстронг от Аполо 11 стъпи на лунната повърхност и влезе в историята. Системата на Dynetics е кандидат за такова кацане (и излитане) от следващо поколение - за многократна употреба. 

Системата на Dynetics е в пълен размер и е с приблизително същата височина като историческия си предшественик от Аполо, но много по-широка. Построена е с идеята за промяна. Dynetics обеща на НАСА, че на практика всичко подлежи на промяна. Идеята е да получат възможно най-много обратна връзка от НАСА, както и от други заинтересовани страни, бивши астронавти и бъдещи астронавти, които може да използват системата в предстоящата мисия. След това Dynetics възнамерява да внедри промените, за да направи идеалния лунен модул за кацането на хора на Луната.

HLS също е проектиран да побере повече апаратура. Това означава, че ще може да осигури на астронавтите средства за провеждане на по-сложни изследвания. НАСА планира да колонизира Луната и HLS трябва да подготви почвата за това. Астронавтите ще трябва да могат да извършват геоложки експедиции, както и експерименти, за да разберат по-добре изискванията за изграждане на по-постоянни структури на повърхността на Луната.

HLS е проектиран за повторна употреба. След първата мисия целият апарат ще бъде изстрелян от Луната до станция за възстановяване, което позволява многократни пътувания.

Програмата Артемис също ще е историческа, тъй като предвижда за първи път жени да стъпят на Луната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини