Индийският лунен роувър направи първата си разходка

Индийският луноход, който пристигна на спътника на Земята на 23 август със спускаемия модул на станцията "Чандраян-3", направи първата си разходка на Луната, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO).
    
"Лунният роувър на мисията "Чандраян-3" слезе от модула за кацане и Индия направи разходка на Луната", съобщи космическата агенция на страницата си в социалната мрежа Екс (бившия Туитър).
    
По-рано беше съобщено, че луноходът е излязъл от спускаемия апарат и е отворил слънчевите си панели. 

Подготовката за излизането на лунохода отне известно време, тъй като трябваше да се изчака прахът, вдигнат при контакта на спускаемия модул с лунната повърхност, да се разсее. Това се случва по-бавно на Луната, тъй като гравитацията там е по-слаба в сравнение със земната. 

В сряда спускаемият модул на индийската мисия "Чандраян-3" успешно кацна близо до Южния полюс на естествения спътник на Земята. Така Индия стана четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, успяла да осъществи меко кацане на апарат на Луната. 

Индия също така стана първата страна, която извърши меко кацане на Южния полюс на Луната. Преди броени дни руската станция "Луна-25" се разби при опит да кацне в района.

Малкият 26-килограмов луноход "Прагиян" ще работи поне един лунен ден (14 земни дни). Лунният полюс като цел на експедицията е избран, тъй като все още никой не е правил опити да извърши задълбочено проучване на района. Мисиите, организирани от различни държави в миналото, са изследвали основно района около лунния екватор.

По-рано Индийската космическа агенция публикува първата снимка от Луната, направена от спускаемия апарат на мисията "Чандраян-3" след кацането близо до Южния полюс на естествения спътник на Земята.

От ISRO съобщават, че на изображението се вижда част от мястото на кацане на "Чандраян-3" на Луната.
    
Съобщението е придружено от снимка на лунната повърхност, на която се различават редица малки кратери. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини