Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване

Варненският апелативен наложи на Веселин Марешки присъда от 4 години лишаване от свобода при общ режим и глоба от 8 хиляди лв.

Наказанието е за това, че през 2014 г. е заплашвал заедно с друго лице - Красимира Колева, да разруши заведение и да прекрати търговската дейност на собственика му, за да го принуди да му плаща по 10 хил. лв. месечно. Заплахите са били придружени с унищожаване и повреждане на имущество.

Тази присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд в срок от 15 дни.

Делото срещу Марешки и Колева бе образувано във Варненския окръжен съд през 2015 г., но започна едва през 2018 г. заради отводи на два съдебни състава. Двамата са обвинени, че в периода от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. се опитали да принудят наемателя на пицария "Ред хот" във Варна Асен Миланов да плаща наем от 10 хил. лв. на тях, вместо на собственика на пицарията Тони Димитров, с когото е сключен договора. Тони Димитров е бивш съпруг на Красимира Колева, като според държавното обвинение тя не успяла да получи по съдебен път собствеността върху пицарията и затова потърсила съдействие от Марешки. Той пък притежавал земя пред заведението.

След като Асен Миланов отказал да им плаща,

двамата подали жалби и инициирали проверки

на законността на изградена външна конструкция на пицарията и дори спрели електрозахранването ѝ. Тогава Асен Миланов се обърнал за помощ към общинския съветник от Варна Костадин Костадинов (лидер на партия "Възраждане"). Когато той отишъл на мястото Марешки започнал да го снима с телефона си. В отговор Костадинов решил да направи същото, но в този момент

бизнесменът се приближил и го ударил с юмрук в лицето

пред присъстващите полицаи .

През октомври м.г. Марешки бе оправдан Варненския окръжен съд, който намери за невинни както него, така и Красимира Колева. Отхвърлени бяха и предявените от Асен Миланов граждански искове в размер на 40 хил. лева за неимуществени и 14 830 лв за имуществени вреди.

Днес Варненският Апелативен съд наложи и на Красимира Костова 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим. Тя трябва да заплати и глоба в размер на 6 хиляди лв. Без уважение обаче остават гражданските искове за 40 хил. лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди и близо 15 хил. лв. за увредено имущество.

В предходно заседание Апелативният съд изясни, че

между Марешки и Костова е имало финансови взаимоотношения.

Заради заем от 65 хил. лв., даден на Костова от Марешки, в полза на съпругата на лидера на "Воля" е била учредена договорна ипотека. Според прокуратурата именно паричното задължение е станало причина за действията на Марешки.

Това не е единственото дело за изнудване срещу него. Лидерът на "Воля" е обвинен от спецпрокуратурата и за изнудване чрез заплахи на седем собственици на аптеки в във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София.

Моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, заяви Марешки.

"Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23 -ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар.олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива. Явно съм им много удобен в момента - от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ", пише Марешки в изявление до медиите.

Лидерът на "Воля", който преди дни постави подписа си под проекта на ГЕРБ за нова Конституция без, по собственото му признание, да я е чел, заявява, че не е извършил никакво престъпление, а е обвинен за това, че е съдействал да се разруши една незаконна постройка - т.е. искал е да се спази законът.

"Бях въвлечен в цялата история, защото исках да помогна на човек, който беше смазан от хора с пари, с връзки, с бездействието на прокуратурата. Тя имаше изключителна амбиция да бъда осъден, като в този си стремеж не се посвени да набеди съдия, че искал да вземе подкуп по делото, но когато съдията беше оправдан, на прокурора нищо не му се случи. Това говори много за начина на работа", заявява Марешки, който беше сред официалните гости на националното съвещание на прокуратурата миналия месец.

Марешки продължава да твърди, че "Воля" винаги е била опозиция и "явно някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви "успехи".  

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    12 0
    09:34, 15 сеп 2020
    Ясно е,че винаги зад Марешки стои някой.Кой е,не мога да коментирам.Но той самият е толкова тъп,че не може да развие сам такъв бизнес с аптеки и бензиностанции.Пък и кой ще му позволи в тази мафиотска държава.Той и преди изборите си беше „подсъдимият Марешки“както обича да казва човекът с каскетът.Обаче мафията реши да го вкара в парламента,за да подкрепя мутрите при нужда.Подсъдимият Марешки стана зам председател на НС и помагаше на мутрите с каквото може.Сега нещо медиите го подпукаха,което означава,че може би минава в графата „ненужен“.Но докато не го видим в затвора нищо не можем да кажем.
  • 2
    :)
    : )
    12 0
    09:39, 15 сеп 2020
    До произнасянето на третата инстанция Марешки ще изпълнява всичко, което Шайката му нареди.
  • 3
    Го
    Горан
    9 0
    12:48, 15 сеп 2020
    Тичай при боко да оправя работата, целувай ръка, ***, квото подаде, тя съдебната система е уж независима но… . И магарешки не забравай, че шкафчето трябва да се пълни, не съ стискай, че затвора е близо. Кофти е като си чул присъдата, досрало ти се е яко. Ама с предателите всички така постъпват, а не си им нужен повече-няма да влезеш в парламента при избори, подписа за конституция. Защо да не си обършат **** с теб и да отчетат пред ЕС и ЕК-видите ли зам председател на НС на България е в затвора, борим престъпността на високите етажи. И магарешки-а чИстИтУ!!! И ни съ притеснявай ще има и други колеги от народното събрание при теб в затвора.
  • 4
    Аа
    аа
    6 0
    13:14, 15 сеп 2020
    До магарешки кой каквото си надроби да си го сърба да ти е честито и сладко .
  • 5
    Съ
    съвет
    7 0
    15:23, 15 сеп 2020
    И МаГарешки приготви си повечко вазелин щото братята роми ти са много наточени. Точно това заслужаваш. Почвам да вярвам вече на българският съд.
  • 6
    Ив
    Иван
    6 0
    15:56, 15 сеп 2020
    Да лежи , мамицата му мутренска простовата. Подписал за смяна на конституцията все едно е празен лист хартия. Такива прости хора са много опасни за околните , нека да полежи.
  • 7
    Хх
    ХХ
    6 0
    16:12, 15 сеп 2020
    Не те ли е срам ? Ти нямаш достоинство нямаш съвест стана за срам и резил на цяла българия
  • 8
    Ба
    бай Ставри
    2 0
    09:25, 16 сеп 2020
    Тоя го чакам от доста време.
Последни новини