КТПП: Агенцията по заетостта проучва потребността от работна сила в България

Агенцията по заетостта отново стартира проучване сред работодателите в България за техните потребности от работна сила. Втората за годината анкета ще се проведе  до 16 октомври 2020 г. включително и ще продължи проследяването на тенденциите за това от какви професии и умения на работната сила се нуждае бизнесът в краткосрочен и средносрочен план. В отговор на създалата се ситуация, свързана с COVID-19, работодателите ще могат да споделят и очакванията си за влиянието, което COVID-кризата може да окаже върху евентуалното освобождаване или наемане на нов персонал.Това съобщиха за Кърджали бг вести от Кърджалийската търговско-промишлена палата.

От палатата подчертаха,че проучването на Агенцията по заетостта стартира за първи път през 2018 г. и се провежда два пъти в годината на основание чл. 10 от Закона за насърчаване на заетостта, съвместно с Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната.

Анкетирането и този път ще обхване първоначално работодатели от формирана национално представителна извадка, представяща всички сектори на икономиката, различни по статут и големина предприятия с териториално разпределение във всички области в страната. На разположение на работодателите е актуализиран онлайн анкетен формуляр, в който те могат да посочат от какви специалисти със средно и висше образование ще имат нужда през следващите 12 месеца и след по-дълъг период – от 3 до 5 години. Те отново ще могат да очертаят и най-необходимите компетентности и умения, които трябва да притежава търсеният от тях персонал,посочиха от КТПП.

За работодатели, които не попадат в статистическата извадка, но имат желание да участват в проучването, ще бъде изготвен отделен електронен формуляр с аналогични въпроси, който ще бъде достъпен в периода 28 септември – 16 октомври 2020 г. на електронната страница на Агенцията по заетостта в рубрика „Проучване на потребностите от работна сила”.

Както досега, получените резултати за нуждите на работодателите от персонал през следващите 12 месеца ще бъдат използвани при подготовката на краткосрочните мерки и програми за организиране и провеждане на подходящи обучения за професионални и ключови умения с цел ориентация съобразно изискванията на работодателите. Посочените от работодателите очаквания за необходимите им специалисти с висше и средно образование след 3 до 5 години пък ще се използват при определяне на приоритетите на областната и националната политика в сферата на образованието, обучението и насърчаване на заетостта.

Агенцията по заетостта отново разчита на активното включване на работодателите и предоставената от тях реална и конкретна информация за обхвата, професиите, компетенциите и уменията на търсените от тях кадри,отбелязаха от КТПП.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини