14 °C

Фестивалът на терлика навърши 15 години

Изображение 1 от 3

  Терликът не е като чорапчето на Дядо Коледа, което което може да се напълни с лакомства и подсъзнателно маркира цялата световна история за православната част на света. Освен с обичайната си всекидневно битова принадлежност, терликът сякаш може да се характеризира главно с това, което не е. Не е политически оцветен, народностно обезпечен, не познава границите на социалните, политическите и обществените разслоения, не е художествено гарантиран или пригоден към някаква стандартна система от ценни предмети със собствена история в шкафа на баба.Правилото е да остане вътре в дома – в света, в който е произведен, износва се, разплита се и се оплита нов терлик. До безкрайност. Старата нишка се подхваща на 5 куки и в рамките на 2 дни се състои трансформацията й в нов чифт. Нишка като хромозома – непрекъснато поражда живот. При терлика кръпката е безпочвена – важен е животът на нишката. Продължението. Новите съчетания. Украсата. Победата над баналния край на вещите и съществата. „Ето затова му посветихме Фестивал” – казват от Арт движение Кръг. И допълват: „Ние всички сме част от нишката на живота и наш дълг е да участваме в създаването на плетката.”Или иначе казано – създавай нишки, а не стени.

  Вече10 години фестивалът на Терлика е в Националния културен календар, в него са участвали повече от 1000 артисти от 36 страни – гости в международния пленер „Арт хоризонти”, който съвпада по време с фестивала. Този септември „нашият Терлик навършва 15” – казват от Дъждовница. Различни истории от празника, както и големият 3-метров екземпляр, за който се разправят всякакви легенди, са представяни във фестивали, музеи, изложбени пространства и университетски сгради в Лондон, Палермо, Флоренция, Одрин, Барселона, Чикаго и Доха от 2006 до 2019-та.

  В съответствие с епидемичните мерки, 15-тият рожден ден ще бъде отбелязан на 12 септември /събота/ от 10:00 ч. с изложба в градската градина в Кърджали, в която могат да се видят големи пана със снимки, медийни публикации и невероятни истории от фестивала през всичките години дотук. За огромната торта-терлик, за терлика, „изплетен от камък”, в който преминаващи през селото хвърлят камъчета за късмет, за 100-те чифта минитерличета, изплетени от мъже, за състезанието Мистър и Мис Терлик, за 60-те „Черно-бели спомени на Терлика”, открити във фотографии от семейните архиви на 26 села в общината, за ритуалното пренасяне на големия екземпляр от Дъждовница до Енчец, за гостите и домакините, за танците и съвпаденията на празника с новите години по Ислямския и Еврейския календар, които традиционно се падат пред септември. Със своята необикновена и космополитна история Фестивалът на Терлика трайно разширява идеята за „място”, „време” и „граници” и за възможността за общи хоризонти в глобалния свят.

  Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Убедени сте, че някъде неизменно гори чистия пламък на доброто, колкото и да е нищожен той. Поставете се на мястото на другите и опитайте да разберете и най-покварените. Необходимо е да се прави разлика. Ще станете неимоверно надеждни, спокойни и оптимистично настроени, ако сте удовлетворени и щастливи от връзката си с партньора. Ще имате късмет с парите. Дори и друг да ви ги дава, ще ги имате предостатъчно.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Действайте предпазливо и осмисляйте всяка своя следваща стъпка. Необходимо е да имате доверие в хората, с които работите и в труден момент да се допитате до тях. Имате добри шансове, но бъдете готови за неочаквано развитие на делата ви.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвижданията ви са основателни и сте в състояние да ги реализирани, поне онази част, която касае вас самите. Късметът ще бъде с вас и мечтите ви ще се сбъднат, внасяйки настроение в душата ви. Бъдете по-толерантни към обкръжението си и не се превръщайте в досадници. Това отегчава.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Професионалното ви развитие ще повиши доходите ви. Напрегнати сте и това се отразява на взаимоотношенията с колеги и роднини. Избягвайте конфликтите. С тях не доказвате нищо, а се хабите много. Ще получите нови предложения и възможности за партньорство с влиятелен човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Привлича ви идеята да превърнете работата си в осъществена мечта. Имате организаторските умения, знания и контакти, и можете. Късметът също ще ви съпътства. Не пренебрегвайте задълженията си към близките ви и се съобразявайте с чувствата им. Споделете вечерта си с любим човек.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ви ще бъде интересен и емоционално наситен. Вниманието на ви е погълнато от човек, чиито разбирания са сходни с вашите. Свързват ви общи интереси и ще предприемете стъпки към повече сближаване. Не е изключено да оставите работата си на заден план, но това не е препоръчително. Бизнес-делата ви изискват също внимание и работа. Грижете се и за близките си.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Всичко, с което се захванете ще бъде успешно. Доволни ще останат онези творчески личности, които поставят щастието на другите, като водещо начало. Към тях съдбата ще бъде благосклонна, защото те са намерили верния път. Ако имате здравословни проблеми денят предлага успешното им разрешаване. Потърсете алтернативни решения.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвайте се, желайте доброто на другите и ще се чувствате прекрасно благодарение на успехите, които бележите в личния си живот. Не се доверявайте безрезервно на колегите си, някой може да ви навреди. Необходимо е да се движите повече, ако започнете диета днес ще постигнете добри резултати.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес правете повече добрини. Те ще се припомнят в подходящ момент, и това ще увеличи успехите ви. Приятелска сбирка ще ви разведри и донесе повече настроение. Случайно запознанство е възможно да прерасне в трайна връзка за неангажираните от вас.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Като хора обичащи предизвикателствата и днес няма да пропуснете да бъдете там, където се случва всичко интересно. Захващате се с нещо, което ви се струва достатъчно перспективно и същевременно интересно. Умеете да привличате други хора за кауза, в която вярвате и за която работите. В личен план ви предстои интригуващо запознанство.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Запазете добрия тон, за да не се поставите в деликатна ситуация. Овладейте емоциите си и свършете работата си без да ви се налага да влизате в пререкания с когото и да било. Нечия подкрепа ще внесе увереност в силите ви и ще ви помогне по-добре да организирате намеренията си за деня.
  26 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Делови успехи ще бележат тази седмица. Финансовото ви благосъстояние значително ще нарасне най-вече благодарение на усилията, които сте положили в миналото. Направете близките си съпричастни на успехите си.
  26 окт 2020
  Последни новини