Разкриват истината за мистериозната смърт на легендарния партизански командир Братан Шукеров

Истината за мистериозната смърт на легендарния партизански командир Братан Шукеров разкрива книга със спомените  на видния деец на Дружба „Родина” Петър Маринов. Маринов, който е живата история на Родопите посвещава очерци на народния зъболекар и партизански командир Братан Шукеров и човекът,прострелял го смъртоносно-акад.Кирил Василев. Маринов разглежда сложните взаимоотношения между двамата, завършили със смъртоносни изстрели в навечерието на Девети септември 1944 г. Маринов пише за група около Кирил Василев, която искала да се отърве от Братан Шукеров. Василев изпитвал искрена неприязън към командира на отряда.

 Удобен случай за разчистване на сметки се отдал на 3 септември 1944 г., когато партизаните очаквали облекло и оръжие. Имало уговорка то да бъде спуснато от английски самолети в местността „Момина вода”. Трябвало да бъдат запалени огньове с разположение на петолъчка.Шукеров и Василев тръгнали да ги проконтролират. Според Маринов Василев „уж се спънал” и шмайзерът ме се ударил  в земята и прострелял вървящия отпред Братан Шукеров. Народния зъболекар бил закаран в болница, където на 23 септември 1944 г.починал.

 Подробности за мистерията могат да се намерят в сборника „Големи и малки родопчани”. Той е издаден наскоро от потомците на Петър Маринов. Съдържа 58 очерка. Те разказват не само за личности от съпротивата, но и за дейци на Дружба „Родина”, както и за родопчани, работили за утвърждаването на българщината в Родопите.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини