Ефектът от твърде много CO2 върху дърветата тревожи учените

Дърветата, които бързо растат, умират по-млади и това носи риск от увеличаване на въглеродния диоксид, което оспорва прогнозите, че горите ще продължат да поглъщат емисиите, казаха учени във вторник.

Световните гори поглъщат значителна част от въглеродния диоксид, излъчен от изгарянето на изкопаеми горива, и играят решаваща роля в прогнозите за способността ни да намалим нивата на CO2.

Изследователите казват, че настоящите климатични модели очакват горите да продължат да действат като пречиствател на въглеродния диоксид през този век. Смята се, с  повишаването на температурите и концентрациите на CO2, стимулират растежа на дърветата и така им помагат да абсорбират повече въглерод, тъй като те израстват по-бързо.

Но тези нива на усвояване на CO2 "вероятно ще намалят, тъй като бавнорастящите и устойчиви дървета се изместват от бързорастящи, но уязвими дървета.

В проучването, ръководено от английския университет в Лийдс и публикувано в Nature Communications, учени предупреждават, че по-бързият растеж е свързан и с умирането на дърветатат по-млади.

Изследователите проучиха повече от 200 000 записа на дървесни пръстени от дървесни видове по целия свят и установиха, че зависимост между растежа и продължителността на живота се наблюдава в почти всички от тях, включително тропическите дървета.

Шансовете дърветата да умрат драстично се увеличават, когато те достигнат максималния си потенциален размер. При това, може да се окаже, че бързорастящите дървета са с по-малко защитни сили срещу болести или нападения от насекоми или са по-уязвими на суша.

Средната температура на повърхността на Земята в момента се е повишила малко над един градус по Целзий над прединдустриалните нива. Това е достатъчно, за да засили тежестта на засушаванията, горещините и супербурите.

Климатичните модели на земната система в момента прогнозират, че съхранението на въглерод в горите ще продължи или ще се увеличи. Но това проучване показва обратното - увеличеният CO2 компрометира горите като изчистващи този парников газ.

Затова идеята, че емисиите, базирани на изкопаеми горива, могат да бъдат компенсирани чрез засаждане на дървета (или избягване на обезлесяването) наистина не издържа научна проверка

Глобалните гори, особено в тропиците, усвояват от 25 до 30 процента от затоплящия планетата CO2 , който човечество изхвърля в атмосферата.

Миналата година гора колкото едно футболно игрище от стари дървета е било унищожавана на всеки шест секунди, общо около 38 000 квадратни километра, според Global Forest Watch.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини