България чества 135-годишнината от Съединението

Днес се отбелязват 135 години от обявяването на независимостта на Източна Румелия от Османската империя и съединението й с Княжество България. В големите градове в цялата страна тържествено ще бъде издигнато знамето на България, ще се отслужат военни ритуали и полагане на венци в памет на загиналите във войни.

На 6 септември 1885 г. българският народ се възпротивява на несправедливостта, наложена с клаузите на Берлинския договор, и прави крачка към национално обединение. На тази дата, превърнала се в символ на единството на българите, е осъществено Съединението на Княжество България с Източна Румелия - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената държава.

По-късно Константин Иречек ще напише: "Вече никой не може да упреква българите, че са нация неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано."

С тържествен молебен в храм "Света Богородица" от 10,00 часа в Пловдив ще започне програмата, посветена на 135-та годишнина от Съединението на България, както и на празника на Пловдив. От 11,00 и 11,30 часа ще бъдат положени венци пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион. От 12,00 до 13,00 часа на пл. "Стефан Стамболов" ще има празничен концерт-спектакъл на фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка", а от 19,00 часа на пл. "Централен" ще се състои възстановка на събитията от 6 септември 1885 година. Честването ще завърши с тържествена заря-проверка пред паметника на Съединението на едноименния площад. 

Празничен концерт по повод 135-годишнината от Съединението ще се състои на централния площад "Свобода" в Хасково. На сцената от 11,30 часа ще се качат местни музикални и танцови формации./НГ/

Честването на 135-та годишнина от Съединението на България в Асеновград ще започне в 10,00 часа поднасяне на цветя пред паметната плоча на Пере Тошев. Слово ще изнесе доц. д-р Симеон Кацаров. По-късно цветя в знак на признателност ще бъдат поднесени и пред паметната плоча на участниците в Конушенската чета в с. Конуш и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Вий, дето в покой и в палати стоите,
    към нас приближете - вий, славни, вий, сити!
    Зърнете през нашто изгнило плетище
    и може би вам ще настръхнат космите!
    "Елате ни вижте"
    Тогаз за народа се бихте смислили
    и срам, угризение бихте сетили.
    И вашето сърце със болка заби ще.
    О, доста на думи сте нази любили -
    "Елате ни вижте!"
Последни новини