11 °C

Дискомфорта на властта, опозиционни и неопозиционни медии дискутират топ журналисти

Представителите на всяка власт, за да бъдат отразявани според етиката на журналистическата професия, трябва да бъдат поставяни в ситуация на комуникативен дискомфорт, защото върху тях има отговорности и непрестанно те трябва да отговарят за това доколко и как изпълняват тези отговорности. Това каза в Свети Влас медийният експерт Георги Лозанов. Днес той участва в дискусия "Развитието на медиите и телевизиите и активното влияние върху тях през последната година".

Според Лозанов неопозиционните медии и телевизии преминават прага на професионалните етика и стандарти, когато започнат да осигуряват медиен комфорт на властта. Лозанов посочи, че поведението на медиите през последните месеци е измеримо по отношение на три събитийни маркера - пандемията COVID-19, арестуването на Васил Божков и обвиненията срещу него, протестите в страната.

В резултат на тези три събития ясно се разграничаха кои са опозиционните и неопозиционни медии. По отношение на протестите - опозиционните медии са изцяло на позицията на протестите, докато неопозиционните отразяват протестите от дистанция, по-периферно. Пак по отношение на протестите се появиха тези за това кои са платени, организирани от външни сили и т.н, каза Лозанов. Той подчерта, че е трудно да бъдеш в опозиция и добави, че гледа на опозиционноста като нещо нормално.
Ненормално е да няма опозиция, посочи той.

Според журналиста Евгений Тодоров се наблюдава едно разсейване на аудиторията от големите телевизионни канали. Той каза, че огромна част от обществото вярва на написаното в социалните мрежи, без да се интересува от източника на информация, добрата новина според него е, че през последната година хората имат граници и не вярват изцяло на написаното и чутото по телевизите, както и на анализаторите.

Телевизионният журналист Николай Дойнов смята, че външните хора започват да преценяват самата телевизия според това кой е собственикът й.

За журналистите има само един полезен ход - максимално обективно да показват това, което се случва, а коментарите трябва да останат за хората, заяви Дойнов.

Журналистът Иван Гарелов каза, че и опозиционните, и неопозиционните медии са обективни, но отговорността на журналиста е лична и той трябва да може да понесе и наказание и уволнение.

Тази вечер в курорта Свети Влас за десета поредна година ще бъдат раздадени наградите за телевизионна журналистика. Иван Гарелов, председател на Управителния съвет на Сдружението, което е организатор на събитието, заяви, че селекцията на журналистическите награди отразява процесите, протичащи в българската телевизионна журналистика в условията на усложнената политическа обстановка в страната и в световен мащаб през цялата година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Усърдието в работата и във всичко, с което се занимавате днес ще има видими резултати. За да сте в синхрон с енергиите на деня, станете по-търпеливи, потиснете егото си и избягвайте ненужните спорове. Дайте път на творческите си виждания и следвайте сърцето си. Предстоят желани развития в интимната сфера.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес вършите добре всичко, с което се захванете. Прозрач-ността на целите ви много ви помага при осъществяването им, по-ради което никой от заобикалящите ви няма съмнение какво точно искате. Организацията ви е на ниво, затова можете да се надявате на добри резултати. Постарайте се да отделите от времето си и за човека до вас, нека той не се чувства пренебрегнат.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съдбата ще ви предложи всичко онова, от което се нуждаете днес. В службата ще се вслушват в предложенията ви, зачитайки опита и умението ви да се сработвате с колегите. Имате планове, голяма част от които ще отсеете и ще пристъпите към реализацията им. Позабравени чувства също ще изплуват на повърхността.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очаква ви динамичен и успешен работен ден. С деловите си партньори ще стигате бързо до общи решения и резултатите няма да закъснеят. Ако стихията ви е търговията бъдете предпазливи. Имайте предвид, че начинанията свързани с чуждестранни партньори е възможно да претърпят промени. Момента е подходящ за стабилизиране в личен план.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ангажирайте вниманието си с маловажни неща. Отговорността ви изисква да се концентрирате върху непосредствената си работа. Бизнесът ще ви носи очакваните резултати, изненади не се предвиждат. С партньор от миналото си е възможно да възобновите стара връзка, интересът ви към него набира преднина.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От доста време изчаквате подходящия момент за решаваща стъпка в професионалните ви дела и днес ще ви се отдаде възможност да я осъществите. Предпочитате да не рискувате и това може да стане причина за противоречия между вас и партньорите ви, но в крайна сметка вие ще се окажете прави. Предстои ви стабилизация във финансово отношение.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате в дълбочина делата, с които се занимавате и сте в състояние да предвидите кое е следващото нещо, което следва. Хората около вас се осланят на този факт, но не допускайте вие да носите отговорност и вместо тях. На някои от вас предстои пътуване в чужбина, което е свързано с много предизвикателства за вас, но и доста дивиденти.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загърбвате стари неща, които ви носят само тревоги и тръгвате по съвършено нов път, където ви очакват немалко шансове, стига да съумеете да ги използвате както трябва. Имате завидното свойство бързо да се приспособявате и това занапред ще ви бъде само от полза. Вашата тайнственост привлича представител на другия пол, опитайте се да балансирате нещата.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при боравенето с пари. Има голяма вероятност да ги загубите или да ви измамят по някакъв начин. Успехът в работата ви е неизбежен, особено ако става дума за проект, по който отдавна работите. Жизненият ви потенциал е на много добро ниво, но поради различни обстоятелства сте склонни към грешки и значителни пропуски.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Гледате обективно на заплетена ситуация на работното си място и се опитвате да намерите подходящ начин за решаването й. Това ви издига в очите на околните, особено на онези, които не осъзнават сериозността на положението. Сътрудничеството ви с колега ще бъде ползотворно само при условие че приемате мнението му за равносилно на вашето и сте готови на компромиси.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Възможно е да изпаднете в колебания. Податливи сте на импулси, каращи ви да свършите на мига всичките си задачи, но в следващия момент възниква друго и това забавя темпото ви. Каквото и да усещате, нещата ще се случват. Решавайте проблемите в движение и мислете позитивно, без да таите гняв в душата си към никого.
23 яну 2021
Последни новини