24 °C

Кадрие Джесур:Двуезичието в сп.”Небет тепе” дава възможност за творческо изразяване

 Интервю с г-жа Кадрие Джесур , главен редактор на двуезичното списание ”Небет тепе”.

  1. Г-жо Джесур, как възникна идеята за издаването на двуезичното списание „Небет тепе”?

- Списание “Небет тепе“ неслучайно се издава в космополитната столица на златна Тракия – градът с най-много имена в България, Пловдив (Филипополис-Филибе-Тримонциум-Пулпудева). То е профилирано за литература, култура и изкуство на двата езика. Идеята възникна почти едновременно със създаването на Българско-турския литературен клуб в Пловдив. Както знаете, Клубът инициира срещи с изтъкнати творци, представяния на книги, организира културни дейности, част от които успешно се включват и в културния календар на община Пловдив. Вярваме в необходимостта от такова издание предвид многообразието на творчеството, което се създава днес в България, и целим „Небет тепе“ да е един от мостовете, по които изкуството да достига до повече четящи и пишещи хора. И съвсем не е старомоден жест днес човек да се абонира, за да има със сигурност, точно и навреме, във всеки годишен сезон в ръцете си едно двуезично издание, с прекрасна типография – цветни корици (а тенденцията е вече изцяло да сме цветни), с великолепна хартия и шрифт, с избрани творби за четене – за образоване и наслада.

  2. Вие събрахте кръг от интелектуалци с български и турски произход. Сработиха ли се те?

През изминалия период, а това са вече 8 книжки, читателите ни се запознаха с нови имена, но също така възобновиха досега си и с творчеството на утвърдени творци. Художниците Петър Мичев, Камбер Камбер, Айнур Каплан, Мария Димитрова Кълъчлъоглу-Бараз, Зиятин Нуриев и др., чиито творби поместихме на кориците, говорят също за това сработване. Всички те са известни имена в изобразителното изкуство – смело мога да кажа, че са колкото български, толкова и турски, а и толкова световни творци. Същият синхрон важи и за работата ни с писателите и поетите. Много български автори като Георги Господинов, Емил Андреев, Алек Попов, Ангел Игов, Палми Ранчев, Кристин Димитрова и др. ни подкрепиха със свои нови творби. Извън сферата на художествената литература сме благодарни на автори и текстове, които стоят компромисно между научния и популярния стил и успяват да сведат до езика и сетивата на масовия, непрофесионален читател текстове от сферата на историята и публицистиката, културната география, литературознанието и тематологията в изкуството.

На турски език успяхме да припомним имена от литературата, писана на турски език още през периода на социализма. На нашите страници дебютираха нови автори, пишещи на турски като Семиха Бекир, Бедрие Хализ, Ива Попова, Хюлия Митхат, Селвер Алиева, Невин Садъкова и др.. Допълнителен цвят към това многообразие са произведенията на Ибрахим Карахасан- Чинар, Айше Рубева, Хасан Ефраимов, Емине Садкъ, Гюнер Шефкед, написани на български език.

   3. Какви са допирните точки между българската и турската култура?

- Авторите, които представяме с произведения на турски език, са израснали в пряк досег с българската литература и „почерпили“ доволно от нея, защото са родени и образовани в България. Много от тях пишат и публикуват и на български език. Това двуезичие, възможността за творческо изразяване на два езика предоставя възможност да се видят именно общите похвати, изразни средства, начини на мислене, ако щете манталитет и стереотип на заедност, които са се изграждали с годините, които впрочем не са ограничени само с турската или българската култура. Съвместният живот, споделянето на общо пространство на хора с различна етническа и конфесионална принадлежност изисква взаимно познаване, разбиране и творческа съпричастност. Народът е казал: „Ако нямаш огледало, погледни съседа си.“ Ако имаш – погледни в собственото си – оттам те гледат очите на другия. В това огледало се отразяват и допирните ни точки, и кавгите, и недоразуменията, и премълчаванията, и всеобщите ни радости.  Животът е пъстър и хубав – трябва да го живеем заедно.

  4.Какви са посланията на „Небет тепе”?

- Нека си припомним, думите на мъдреца Иво Андрич: „Мостовете принадлежат на всички и към всеки еднакви, полезни, построени винаги там, където се кръстосват най-много човешки нужди, те са по-трайни от другите постройки и не служат на нищо,  което е потайно и зло.“ . „Небет тепе“ е такъв  мост от думи и визии, не се сещам за по-кратко и толкова точно послание. Колкото до съвсем актуалните послания на списанието ни – ами вижте последния летен брой. В него има едни много силни думи, посветени на страха, чийто автор е Азис Назми Шакир-Таш. Онзи страх от пандемия и смърт, онази студенина на нарочно наложената алиенация на задължителното социално дистанциране, които владеят целия свят вече половин година. Може ли един вирус да ни спре  да творим, да създаваме, да комуникираме, да се срещаме (макар и виртуално), да се обичаме? Мисля, че именно в литературата и изкуствата е ключът към спасението. Искам да отбележа, че „Небет тепе“ издаде съвсем навреме и пролетния, и летния си брой, а физическата парализа на света и комуникациите съвсем не го спря.

  5. Как се вписват в творческия процес авторите от Кърджали и областта?

- Редакционната колегия се стреми към някакво равновесие в подбора на имена във всеки отделен брой. В този смисъл не може да се говори за тематични броеве (въпреки, че тематиката на сезонността се налага от само себе си – зимни картини, пролетни, летни, ето, сега, в ноемврийския есенен брой ще сме по-носталгични и есенни), или пък за такива, фокусирани върху определени географски топоси и автори – например кърджалийски автори, софийски автори, шуменски автори, истанбулски. Ами вижте ме мен, вижте Азиз Таш – ние непрекъснато прелитаме между Турция и България. Авторът не е единица от регистъра на даден регион, въпреки че има такова нещо като местен културен патриотизъм и е важно, напълно сериозна съм, да се насърчават местните таланти. Казвам го с ясното съзнание за това, че „Небет тепе“ си е поставило много високи естетически летви, но пък си спомням и какво е казал Чехов: „Няма нищо по-печално от местното величие.“ Защото в картината, скулптурата или поетическите редове на кърджалийския или който и да бил друг творец трябва да диша България, Турция, светът. На пловдивчани много им отива космополитизмът, защото те са родени на такава твърдина. Неслучайно любимо място за срещи в този град е Джумая Джамия, кафенето пред Античния театър, Капана, Герджика... Хората подсъзнателно търсят симбиозата, смесицата от култури. И аз, въпреки, че съм родена в Родопите, не мога да кажа дали се чувствам повече родопчанка, пловдивчанка, добруджанка (съпругът ми е оттам и съм пребивавала и там) или истанбулчанка, не знам. Четат ни, пращат ни текстове и ни пишат и от Италия, и от Холандия, отвъд океана, и от Анатолия, и от Испания, Франция. За нас е важно езиците ни и културите ни, споени, но и толкова различни, да бъдат познати и представени по достойнство пред света.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020

Случаен виц

Последни новини