26 °C

Днес списание „Небет тепе” навършва една година, творци се събират в Пловдив

Днес списание „Небет тепе” за литература и изкуство навършва една година.Годишнината ще бъде отбелязана с приятелски концерт и изложба на афиши в Радио „Пловдив” от 18,00 ч.днес.

Преди година Литературен клуб постави началото на двуезичното списание,което излиза на турски и на български.Обединява творци от двата етноса.

Самото издание е много луксозно. Издателите подчертават, че списанието е профилирано за литература, изкуство и култура. В редакционната колегия влизат:д-р Антон Баев, Айсер Али, доц.д-р Елена Гетова, проф.д-р Евдокия Борисова; д-р Харун Бекир; проф.д-р Хюсеин Мевсим; д-р Менент Шукриева; Себахат Неджир. За художник е привлечен Камбер Камбер от Момчилград.Координатор е също нашенка-Шенар Бахар.

На страниците на „Небет тепе” виждаме да се изявява кърджалиецът доц.д-р Мюмюн Тахир. Той публикува на български и турски разказът си „Сезоните на мама”. Той може да бъде почувстван само в едно изречение, предадено точно от автора: ”Бедни са родопските села.Колкото е красиво наоколо, толкова е и бедно.”

Публикация има и членът на редколегията д-р Харун Бекир от Кърджали. Тя е под наслов „Ахмед Хълмиот Пловдив”.

Разказът на Хабибе Ахмедова е озаглавен „Трънката”.

В трета книжка виждаме стихотворение посветено на известния наш художник Камбер Камбер. То е под наслов:”Крилете на Камбер Камбер”.

Българско-турският литературен клуб е създаден преди шест години по идея на генералния консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ (2013 г). В клуба членуват преподаватели от Пловдивския, Шуменския, Софийския и Анкарския университет, студенти, турски и български поети и писатели, издатели и представители на медиите. Дейността му е подкрепена и от последващите генерални консули в Пловдив.  При мандата на настоящия генерален консул Хюсеин Ергани клубът е регистриран като неправителствена организация с обществено значение.

Клубът инициира срещи с творци на словото от двете държави, организира представяния на книги, участва активно във фестивала „Пловдив чете”, организира литературни конкурси, детски празници, насърчаващи четенето, издава двуезичното списание „Небет тепе“, участва активно в културния и социалния живот на града.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини