17 °C

Днес списание „Небет тепе” навършва една година, творци се събират в Пловдив

Днес списание „Небет тепе” за литература и изкуство навършва една година.Годишнината ще бъде отбелязана с приятелски концерт и изложба на афиши в Радио „Пловдив” от 18,00 ч.днес.

Преди година Литературен клуб постави началото на двуезичното списание,което излиза на турски и на български.Обединява творци от двата етноса.

Самото издание е много луксозно. Издателите подчертават, че списанието е профилирано за литература, изкуство и култура. В редакционната колегия влизат:д-р Антон Баев, Айсер Али, доц.д-р Елена Гетова, проф.д-р Евдокия Борисова; д-р Харун Бекир; проф.д-р Хюсеин Мевсим; д-р Менент Шукриева; Себахат Неджир. За художник е привлечен Камбер Камбер от Момчилград.Координатор е също нашенка-Шенар Бахар.

На страниците на „Небет тепе” виждаме да се изявява кърджалиецът доц.д-р Мюмюн Тахир. Той публикува на български и турски разказът си „Сезоните на мама”. Той може да бъде почувстван само в едно изречение, предадено точно от автора: ”Бедни са родопските села.Колкото е красиво наоколо, толкова е и бедно.”

Публикация има и членът на редколегията д-р Харун Бекир от Кърджали. Тя е под наслов „Ахмед Хълмиот Пловдив”.

Разказът на Хабибе Ахмедова е озаглавен „Трънката”.

В трета книжка виждаме стихотворение посветено на известния наш художник Камбер Камбер. То е под наслов:”Крилете на Камбер Камбер”.

Българско-турският литературен клуб е създаден преди шест години по идея на генералния консул на Република Турция в Пловдив Алпер Акташ (2013 г). В клуба членуват преподаватели от Пловдивския, Шуменския, Софийския и Анкарския университет, студенти, турски и български поети и писатели, издатели и представители на медиите. Дейността му е подкрепена и от последващите генерални консули в Пловдив.  При мандата на настоящия генерален консул Хюсеин Ергани клубът е регистриран като неправителствена организация с обществено значение.

Клубът инициира срещи с творци на словото от двете държави, организира представяния на книги, участва активно във фестивала „Пловдив чете”, организира литературни конкурси, детски празници, насърчаващи четенето, издава двуезичното списание „Небет тепе“, участва активно в културния и социалния живот на града.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
05 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
05 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
05 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
05 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
05 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
05 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
05 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
05 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
05 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
05 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
05 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
05 юни 2020

Случаен виц

Последни новини