19 °C

Пътят на един театър

  На 1 септември 2020 г. театърът в Кърджали отбелязва своя 60-ти рожден ден.

  Театралното дело в Кърджали стъпва на професионална основа със създаването на културния институт през есента на 1960 г. С указ на Министерски съвет на НРБ е създаден държавен театър в Кърджали. Оттогава и досега той е единственият в България, който обединява в структурата си три състава – драматичен, куклен и музикален „Кадрие Лятифова“. Всеки от тях има своя специфика. Това го прави уникален, неповторим.

  Театърът получава свой дом в Кърджали близо 20 години след създаването си. Сградата, която е сред емблематичните за града, неслучайно се намира в центъра му. Тя и досега е обител на духовността, съкровищница за запазване на културните ценности на различните етноси, живеещи в региона.

  Забележителна диря в 60-годишната история са оставили плеада актьори и режисьори, чиито имена винаги ще се помнят с почит и уважение.

  На 29 ноември 2019 г., на годишната конференция на Европейската театрална конвенция – ЕТС (EuropeanTheatreConvention) в Амстердам, Нидерландия, след публично представяне от директора Гълъб Бочуков, с единодушие, при явно гласуване, Бордът на директорите приема Театрално-музикален център – Кърджали за пълноправен член на най-голямата мрежа от обществени театри в Европа.

  ********

  Шестдесет години!

  Много ли са, малко ли са …?

  Осъзнаваме, че пишем върху пясъка, защото всичко се случва на мига, но носим тежестта на избора си да сме мисионери на духовното.

  Театърът е онова неповторимо вълшебство, което събира в една зала човеци всякакви и ги задържа часове заедно по един уникален начин.

  Театърът е като хляба – колкото е по-днешен, толкова е по-вкусен.

  От създаването си до днес театърът в Кърджали се утвърждава с авторитетното си присъствие сред културните институти в страната. Десетки са заглавията от афиша ни през годините, получавали искрените аплодисменти на публиката не само в Кърджали, не само в цяла България, но и в чужбина. Някои от тях са донесли признание и награди от редица форуми на театралното изкуство у нас и извън пределите на страната.Неизбежно е редуването на възходи с периоди с дискусионни естетически достижения, но това е кръговратът на изкуството.

  Сред големите признания за нашия театър е и членството в Европейската театрална конвенция – ЕТС (EuropeanTheatreConvention). Кърджалийският театър стана първият в България, който бе приет за пълноправен член в най-голямата мрежа от обществени театри в Европа. Това е изключително постижение и повод за гордост в 60-та годишнина. Участието в организацията отваря широки възможности за развитие. Това е чест и отговорност, която поехме.

  Театърът, като любовта, е взаимност!

  Театърът е миналото, хванато за ръка с бъдещето и надеждата!

  Театърът е живот! Да ни даде Бог здраве и дълголетие, за да пренесем живота в годините напред!

  Честит празник!

  ГЪЛЪБ БОЧУКОВ

  ДИРЕКТОР

  НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - КЪРДЖАЛИ

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  20 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  20 сеп 2020
  Последни новини