3 °C

Пътят на един театър

  На 1 септември 2020 г. театърът в Кърджали отбелязва своя 60-ти рожден ден.

  Театралното дело в Кърджали стъпва на професионална основа със създаването на културния институт през есента на 1960 г. С указ на Министерски съвет на НРБ е създаден държавен театър в Кърджали. Оттогава и досега той е единственият в България, който обединява в структурата си три състава – драматичен, куклен и музикален „Кадрие Лятифова“. Всеки от тях има своя специфика. Това го прави уникален, неповторим.

  Театърът получава свой дом в Кърджали близо 20 години след създаването си. Сградата, която е сред емблематичните за града, неслучайно се намира в центъра му. Тя и досега е обител на духовността, съкровищница за запазване на културните ценности на различните етноси, живеещи в региона.

  Забележителна диря в 60-годишната история са оставили плеада актьори и режисьори, чиито имена винаги ще се помнят с почит и уважение.

  На 29 ноември 2019 г., на годишната конференция на Европейската театрална конвенция – ЕТС (EuropeanTheatreConvention) в Амстердам, Нидерландия, след публично представяне от директора Гълъб Бочуков, с единодушие, при явно гласуване, Бордът на директорите приема Театрално-музикален център – Кърджали за пълноправен член на най-голямата мрежа от обществени театри в Европа.

  ********

  Шестдесет години!

  Много ли са, малко ли са …?

  Осъзнаваме, че пишем върху пясъка, защото всичко се случва на мига, но носим тежестта на избора си да сме мисионери на духовното.

  Театърът е онова неповторимо вълшебство, което събира в една зала човеци всякакви и ги задържа часове заедно по един уникален начин.

  Театърът е като хляба – колкото е по-днешен, толкова е по-вкусен.

  От създаването си до днес театърът в Кърджали се утвърждава с авторитетното си присъствие сред културните институти в страната. Десетки са заглавията от афиша ни през годините, получавали искрените аплодисменти на публиката не само в Кърджали, не само в цяла България, но и в чужбина. Някои от тях са донесли признание и награди от редица форуми на театралното изкуство у нас и извън пределите на страната.Неизбежно е редуването на възходи с периоди с дискусионни естетически достижения, но това е кръговратът на изкуството.

  Сред големите признания за нашия театър е и членството в Европейската театрална конвенция – ЕТС (EuropeanTheatreConvention). Кърджалийският театър стана първият в България, който бе приет за пълноправен член в най-голямата мрежа от обществени театри в Европа. Това е изключително постижение и повод за гордост в 60-та годишнина. Участието в организацията отваря широки възможности за развитие. Това е чест и отговорност, която поехме.

  Театърът, като любовта, е взаимност!

  Театърът е миналото, хванато за ръка с бъдещето и надеждата!

  Театърът е живот! Да ни даде Бог здраве и дълголетие, за да пренесем живота в годините напред!

  Честит празник!

  ГЪЛЪБ БОЧУКОВ

  ДИРЕКТОР

  НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ЦЕНТЪР - КЪРДЖАЛИ

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
  15 яну 2021
  Последни новини