5 °C

Банкомати прибират 110 лв. такса при теглене, държавата е безсилна

Куп морски курорти у нас, особено на територията на община Несебър, са залети с банкомати, удържащи космически такси при теглене – към 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани във Фейсбук. Държавните институции твърдят, че всичко е законно от гледна точка на платежната услуга, но разполагането на преместваемите обекти на практика зависи от местната власт и от частните хотелиери и собственици на терени, без чието разрешение нетипичните банкомати няма как да функционират.

110 лв. такса за теглене на 800 лв.

Почти на всеки ъгъл в централната част на курортния комплекс Слънчев бряг, например, има ATМ с марката "Euronet", който събира рекордни удръжки, когато тегленето е от валутна сметка. Подобно е положението в Несебър и Равда, сигнализираха читатели на Mediapool.


Снимка: Марио Куцев

Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да взема тази сума банкоматът предлага да му дръпне 464 евро (около 909 лв. по централния курс), а два дни по-късно – 466 евро (911 лв.). Тоест, таксата за теглене с превалутирането единия ден му излиза 109 лв., а другия – 111 лв., което значи, че удръжката възлиза на 13-14% от изтеглената сума. Превалутирането е при курс 1.73 лв. за едно евро при централен курс от 1.95583 лв.


На екрана се вижда, че за да изтегли 800 лв., от сметката на потребителя ще бъдат удържани 466.37 евро. Тоест таксата за операцията е над 100 лв. Снимка: Марио Куцев

За сравнение, при теглене на същата сума от евровата си сметка на ATM на регистрирана банка у нас Куцев е платил такса към 6-7 евро или към 13-15 лв.


Два дни по-рано "услугата" е била малко "по-евтина" - 464.88 евро за теглене на 800 лв. Снимка: Марио Куцев

Пострадал: Руши се имиджът на България

"Възмутен съм! Съпругата ми на два пъти пострада от подобни трансакции по време на почивката ни в Равда. Тези банкомати са навсякъде, като кафе-машини са. Това в Холандия никога не може да се случи! Тъжно ми е, че туристите остават с впечатление, че България е измамна държава", разказа Куцев пред Mediapool.

Финансовата "услуга" на космически цени се оказва част от световния модел на работа на регистрираната в Канзас, САЩ, компания "Euronet", която предлага услугите си в държави с по-слаби институции и потребителска защита. Международните туристически форуми са пълни с предупреждения към туристите да внимават при ползването на услугата, ако не искат да платят прескъпо за трансакция, която по принцип се предлага на значително по-ниска цена.

Банкоматите на "Euronet" не са ново явление у нас, но според туристи по курортите има осезаемо завишаване на броя им това лято. Освен това, прави впечатление и намаляването на броя на "нормалните" банкомати на същата териотория в сравнение с предишни сезони.


Чуждестранен турист е изготвил собственоръчна карта на банкоматите на "Euronet" в Несебър - Стария град, където те са отбелязани с червено. Със синьо са обозначени ATM устройствата на банки, а с жълто - на "Уестърн Юнион". Снимк: Фейсбук

Общината ще прави проверка

Проверка на Mediapool установи, че отговорните институции са запознати с проблема, но нищо не могат да направят, защото всичко било законно.

"Правим проверка по случая", бе единственият коментар на община Несебър, на чиято територия се регистрира бум на финансовата "услуга". В началото на тази година съдът окончателно отказа да отстрани от длъжност кметът на общината Николай Димитров, след като той бе обвинен от прокуратурата като лидер на организирана престъпна група за купуване на гласове.

Оказва се обаче, че сред всички институции тъкмо общината има най-голям контрол върху "услугата", защото тя има правомощия да регулира разполагането на преместваемите обекти на своя територия. Това става ясно от отговор до Mediapool от дружеството с държавно участие "Слънчев бряг" АД.

"На територията на к. к. Слънчев бряг - зона Изток, която се стопанисва от "Слънчев бряг" АД, възлизаща на обща площ от 650 000 кв. м., има поставени 7 (седем) банкомати на дружеството "Юронет Сървисис" ЕООД", казаха от държавната компания.

Тя има договор с "Юронет Сървисис", като преди сключването му е премината сериозна процедурата за поставяне на преместваеми обекти: "съгласувана схема от Съвет на директорите на "Слънчев бряг" АД, одобрена от Министерство на туризма по Закон за устройство на Черноморското крайбрежие и разгледана от Комисия за поставяеми обекти в община Несебър и издадено разрешение за всеки отделен обект".

Извън зоната, стопанисвана от "Слънчев бряг" АД, в комплекса съществуват устройства, които са в частни имоти (хотели и други), както и на територия на община Несебър, съобщават още от дружеството. По неофициална информация ATM-ите извън зоната на "Слънчев бряг" АД са много повече.

"Дистанцираме се и осъждаме подобни практики в Слънчев бряг. Ако община Несебър е разрешила поставянето на подобни обекти или е дала пространства под наем, ще настояваме общината и "Слънчев бряг" АД да прекратят договорите си с такива некоретни към туристите фирми", коментира пред Mediapool Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. По думите ѝ не може да се допуска чрез подобни схеми да се гради негативен имидж на курортния комплекс, защото това отблъсква туристите.

БНБ и НАП: Нищо не може да се направи

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са съответно Българската народна банка ("Платежен надзор") и Националната агенция за приходите.

Оказва се обаче, че и двете не могат да направят нищо по случая. "В случая не става дума за обмен на валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП", казаха от приходната агенция.

От БНБ изпратиха до Mediapool подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

За опериране на банкомати не е необходим лиценз, стига фирмата да не предоставя други платежни услуги, посочиха от централната банка. Единственото изискване е на клиента да се предоставя информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаване на парите в наличност в края на операцията.

"Действащата национална и европейска правна рамка обаче не налага ограничения за размера на таксите в тези случаи", изтъкват от БНБ.

"Българската народна банка е извършвала проверка на дейността на "Euronet" във връзка с оперирането на терминални устройства АТМ на територията на страната, като е установено, че изискванията за предварителното уведомяване на клиентите за приложимите такси за теглене и обменен курс са изпълнени", посочват още от централната банка.

Според Търговския регистър дружеството "Юронет Сървисис" е собственост на "И Еф Ти Сървисис Холдинг Б.В." - компания, регистрирана в Холандия. Управители на "Юронет" са трима чужди граждани - Димитриос Верикиос (Гърция), Андреа Валачай (Унгария) и Рики Лий Уелър (САЩ). Mediapool изпрати запитване на имейла на дружеството и безуспешно се опита да се свърже с колцентъра на компанията, регистрирана с 2 лв. капитал на адрес бул. "Мария Луиза" 9-11 в София.

Според международния сайт на "Euronet" компанията оперира в 170 държави, разполага с 49 719 банкомати и е извършила 4.7 милиарда трансакции през 2019 г.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Пе
  Пешо
  3 -1
  20:30, 28 авг 2020
  Точно в най мафиотските курорти държавата нищо не можела да направи. Ми тя си е мафиотска
 • 2
  ;лпп
  3 0
  21:23, 28 авг 2020
  Разбрахте ли сега защо българина не иска да ходи на нашето море. Защото навсякъде е наводнено с ейтакива идиоти .Които са на принцип ден година храни

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020
Последни новини