Ръст на заплатите по време на коронакризата. Преглед на печата

Вестник "Труд" съобщава за ръст на заплатите в месеците на кризата с коронавируса.

В София повишението е с близо 1 на сто спрямо месеците от януари до март. Във Враца обаче е отчетено увеличение от 5,4 на сто. В Пловдив и Бургас повишението е съответно с 1,8 на сто и 1,7%, а във Варна - с близо 2 на сто. Според данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината средната заплата в София е с 1000 лева по-висока от тази в Благоевград. Враца измества София област от второто място по размер на средната заплата - с 1280 лева. В 10 области трудовите възнаграждения дори не стигат 1000 лева.

"Труд" акцентира и върху други данни на националната статистика, според които жилищата в Пловдив са с най-голям ръст на цените. На второ място по поскъпване на имотите се изкачва Стара Загора с ръст на цените от 6,5%. София остава на трето място със средно повишение от 6,2% за година.

"Covid-19 вдигна с 60 лв. разходите за първокласник", пише на първа страница в. "Монитор". Около 270 лв. са необходими за тетрадки, помагала, екип за физическо и раница. Към „училищната униформа“ на децата наесен обаче влизат и маските, които ще бъдат задължителни по коридорите, както и лични дезинфектанти. За да гарантират сигурността на децата си поне до Коледа, родителите трябва да предвидят още 60 лв, показва проверка на вестника.

"Учителят - само пред дъската, без да обикаля край чиновете" - това е една от препоръчителните мерки, които готвят министерствата на образованието и на здравеопазването за старта на новата учебна година в условията на Covid-19, пише в. "24 часа". В интервю за изданието заместник-министърът на образованието Таня Михайлова уточнява още, че контактите между класовете ще бъдат ограничени, забраняват се прегръдките и размяната на храна.

Спад от близо 30% на задължителната имунизация срещу морбили, паротит и рубеола отчита Националният център по обществено здраве и анализи през първите 6 месеца на годината спрямо същия период на 2019 т., съобщава "24 часа". Основната причина е карантината заради коронавируса. По-ниският обхват на имунизираните срещу морбили деца засега не крие опасност от пик на заболяването, стига обаче ваксинациите да бъдат наваксани преди първия учебен ден, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини