Продължава реконструкцията на 200-годишната джамия в Любино

Изображение 1 от 2

    Продължава реставрацията на джамията в ардинското село Любино, която е една от най-старите в района. Със средства, които са дарени от местни жители, изселници от Турция и работещи извън страната подновена е цялата покривната конструкция и минарето на джамията, както и външната й част. В момента текат ремонтните дейности във вътрешната част на молитвения дом, без да се променя автентичният й вид. Очакваме още дарения, за да довършим напълно реставрацията. Това съобщи председателят на Инициативния комитет за набиране на средства за реставриране на джамията  Салих Бахтияр. По думите му, реконструкцията на джамиятае крачка към нейното възобновяване като културно и религиозно средище за хората. От свое име и от името на местните жители той изказа искрените си благодарности към ръководството на общината в лицето на кмета инж. Изет Шабан за оказаната помощ по реконструкцията на молитвения дом, както и на дарителите.

    Джамията в Любино е един от най-старите мюсюлмански домове в областта и има голяма архитектурна стойност. Изградена е преди два века (около 1808 г.) от местни майстори-строители и е единствена в Източните Родопи, която има приземен етаж под основното молитвено помещение.
    Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка: IBAN: BG88STSA93000024707607, BIC: STSABGSF

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини