Катедралната църква в Хасково посреща храмовия си празник със стенопис на Успение Богородично

    Месец време и с много вяра, със сърце и от сърце. Така днес в ранния следобед зографът Мирослав Асенов добавя последни щрихи в стенописа Успение Богородично на фасадата над входа на катедралната църква в Хасково.

    Той е готов по план за 15-ти август, когато е един от 12-те големи християнски празници-Успение /заспиване/ на Пресвета Богородица. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

    Размерът на стенописа е четири на три метра. Вижда се е и през оградата на храмовия двор от улицата. „Хората харесват новия облик на фасадата на храма“, споделя майсторът. Минувачите често спират, за да погледат работата му.

    Външните стени се обновяват във възрожденски стил с типичната орнаментика, на ъглите на стените на най-старата и голяма църква в Хасково се слагат и дървени обкови.

    „Радвам се отново, че успях да се върна към възрожденския стил на работа тук в Хасково. Работил съм и във византийската, и  в класическата стилистика, но от възрожденския стил лъха една ведрост, жизнерадост, която аз си обяснявам именно с това, че в 19 век се заражда идеята за освобождаването, освен за църковната независимост и независимостта като цяло на нацията ни. И този възход, това възраждане, сякаш са се проявили в този жизнерадостен колорит на възрожденската стилистика. Както пролетта разцъфва, така и стенописите разцъфват през Възраждането.“, споделя зографът на храма „Успение Богородично“.

    Оттук нататък ще бъде направен план и ще се уточни как ще продължат нещата по завършването на фасадата на църквата. Майсторът е готов с два-три варианта. Единият от тях е в другите полета по външната стена около централната сцена Успение Богородично да бъдат добавени фигури на старозаветни пророци, които са пророкували за Божията майка.

    Има идея да се продължи разкрасяването на храма, казва отец Георги Тодев. Архиерейският наместник е твърдо решен, когато се събират средства, да започне и изографисването на стените вътре в църквата.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ми
      мирянин
      29 -2
      17:51, 13 авг 2020
      Златни ти ръце!Бъди здрав!
      • Ил
        Илиан
        12 0
        23:07, 13 авг 2020
        "Слава Тебе Боже, Благодетелю наш во веки"
    • 2
      Ян
      Янков
      14 0
      08:25, 14 авг 2020
      Сполай Ви , вий зографи!!!
      Господ здраве да Ви дава, и продължение на родът Ви!
    Последни новини