Осъдиха Uber и Lyft да наемат шофьорите си като пълноправни служители

Американски съд издаде първоначална забрана за наемането на шофьорите на компаниите за онлайн таксиметрови услуги Юбър (Uber) и Лифт (Lyft) като независими подизпълнители, а не като пълноправни служители, предадоха световните агенции.

Това става ясно от оповестеното снощи решението на върховния съд на Сан Франциско, щата Калифорния.
По този начин работодателите ще бъдат принудени да осигуряват на шофьорите полагащото им се възнаграждение, включително за извънреден труд и за болнични, каквото в момента не получават. Освен това на шофьорите трябва да им бъде гарантиран минимален размер на заплащане на труда и осигуровки при нетрудоспособност и безработица, отбелязва ТАСС.

Uber и Lyft могат да обжалват в 10-дневен срок. Според телевизия Ен Би Си компаниите планират да се възползват от това си право.

Искът срещу компаниите за онлайн организиран таксиметров превоз бе внесен в началото на май от главния прокурор на Калифорния Хавиер Бесера и властите на градовете Лос Анджелис, Сан Диего и Сан Франциско. Ищците посочват, че Uber и Lyft нарушават закона, като определят шофьорите си като независими подизпълнители, а не като служители. Ищците настояват компаниите да платят глоба за милиони долари, компенсации на шофьорите, а също така да се откажат от практиката да ги назначават като независими подизпълнители.

В иска се подчертава, че калифорнийските закони предвиждат Uber и Lyft да назначават шофьорите като пълноправни служители.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини