Причините за пожарите - изхвърлен фас, искра от далекопровод

От три страни е ограничен и под контрол е големият пожар в Сакар планина, който се разви на територията на общините Тополовград и Свиленград. Това съобщи днес директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов на пресконференция в свиленградското село Студена. Активен е фронтът в посока югозапад към село Маточина и българо-турската граница, но в сравнение с вчера, когато пламъците бяха неконтролируеми, положението е много по-добро, обобщи Николов.

Той допълни, че това е резултат от работата на повече от 200 ангажирани в овладяването на стихията огнеборци, горски служители, служители на българската армия и доброволци. Броят на пожарните команди е 23 от 7 области в страната. Пожарът не бе допуснат до района на населени места, каквато опасност имаше. Няма пострадали хора и тежки щети на селата, подчерта Николов.

Според неговата преценка засегнати са поне 50 000 декара площи. Това са предимно сухи треви, храсти, на места и борови масиви. Очаква се към 10,30 часа днес в гасенето да се включи хеликоптер на българската армия, който е много ефективен. По думите на Николов, теренът на бедствието е много коварен, с дълбки дерета.

На въпрос за причините за пожарите гл. комисар Николов отговори, че причина за единия е вероятна искра от далекопровод, а при друг в района на ГКПП Лесово - предполагаем изхвърлен фас. Човешка дейност е основна причина за огнищата, изтъкна директорът на националната пожарна.

Той прогнозира, че с приближаването на обяда, вдигането на температурите и при усилване на вятъра положението ще се усложни. Съседна Турция е била предупредена за проблемите близо да границата, като в хода на комуникацията по три канала съседите са предложили като помощ булдозери и пожарни коли. Те обаче ще останат в готовност на тяхна територия, ако пожарът прехвърли границата, уточни Николов, като допълни, че няма данни за щети по оградата по граничната бразда с Турция.

Снощи със заповед на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова срокът на бедственото положение в 5 общини на Хасковска област - Хасково, Димитровград, Харманли, Тополовград и Свиленград, бе удължен до 24 часа днес. Пожарите в областта бушуват вече трето денонощие, като вчера и завчера се стигна до евакуация на част от жителите на селата Присадец, Маточина и Варник.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ум
    Умното
    1 -5
    10:09, 10 авг 2020
    Г-жа стихийно бедствие.... Виж коментара
    • Ам
      Американски Хой Космат
      6 -2
      10:24, 10 авг 2020
      От години следя пазара на земи в нашия край
      .... Искам ранчо
      ....
      И как така пожара в момента е Точно около села в землищата на които се продават хиляди декари земи
      - не мога да разбера :)))
      ...
      Нали земите не са най-високите категории , но ако се напъне човек стават за всичко :))
  • 2
    Пе
    Петю
    9 0
    10:45, 10 авг 2020
    Сакар планина почти всяка година гори...все от фасове...
  • 3
    Ощ
    още малко и да повярвам
    9 -1
    10:54, 10 авг 2020
    Изхвърлен фас и искра от далекопровод. Дрън, дрън , дрън пожарът е умишлено запален от заинтересовани лица. Само , че няма кой да ги разследва, щото както пее Дългия в песента "Няма такава държава" - педераст, педераст ама облечен във власт.
  • 4
    Пр
    Принцесата от Монако
    4 -5
    11:19, 10 авг 2020
    Хайде,протестиращите,защо не ви виждам да помагате при гасенето?Или е по - лесно да крещите на сянка с биричка в ръка?!
  • 5
    По
    пожарникар
    6 -2
    12:11, 10 авг 2020
    Отново прикриват умишлените палежи на герберастите.
Последни новини