29-и ден на протести: Яйца и домати за НФСБ

29-и пореден ден продължават протестите в страната. От тази вечер и в Пловдив вече има палатков лагер на ключово кръстовище.

Исканията остават - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Хората настояват за въвеждане на дистанционно и на машинно гласуване, както и свикване на Велико Народно събрание за промени в Конституцията.

Стотици яйца и домати, както и една димка, бяха хвърляни в продължение на 40 минути към сградата на ул. "Раковски" 134 в столицата. Там се проведе акция "готвене" и протестиращите сготвиха "патриотичен омлет". Около 21:30 ч. протестиращи запалиха димка. Двама младежи се сбиха, но ги разтърваха бързо.

Неколкостотин души се събраха пред централата на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) със скандирания за оставката на Валери Симеонов. Акцията премина с възгласи "Всеки ден ще е така до победата", "Мафия", "Валери е позор, оставка и затвор" и "Оставка".

Улица "Раковски" остава блокирана в централната градска част, заедно с още ключови места - като Орлов мост, кръстовището пред Софийския университет, бул. "Цар Освободител".

Рок музика, български народни песни и речи се чуха на площад "Независимост". Организаторите на протеста разпънаха транспарант с надпис "Съединението прави силата". Те отправиха призив за обединение на всички протестиращи да създадат политическа формация с нови и почетни хора. От площада полетяха и седем бели гълъба като символ на обединението и победата.

"Честито Преображение за тези, които са християни, и честит празник на всички българи за българското преображение, което всички тук извършихме", каза в словото си отец Дионисий. Това, което днес празнуваме, е показването на истината, всички тук търсим истината, всички тук вече прогледнахме, дойде време, в което всички ние трябва да направим своя избор - доброто или злото, добави той.

Млад мъж, представил се като Иван, който пише поезия, изрецитира своя творба, като преди това я нарече "модерна възрожденска поезия", вдъхновена по думите му от Делян Пеевски.

Върнах се в България, защото не можех повече да я гледам отстрани и защото в сърцето си знам какво е демокрацията и знам, че всички ние я заслужаваме, каза Коста Каракашян - танцьор.

 "Раковска" 134 беше едно важно място, на което дълги години се уповавахме, след което ГЕРБ даде това място на Валери Симеонов, а той направи и с него, и със СДС това, което прави с всички - просто го направи на маскара. След тези думи, отправени от трибуната, протестиращите се отправиха към НФСБ - за да сготвят "патриотичен омлет", под звуците на песента Wind of change (Вятърът на промяната) на Scorp

Трима души са отведени в столични районни управления по време на днешния протест, съобщиха от МВР. Двамата мъже и една жена са били без документи за самоличност и във видимо нетрезво състояние.

Протестиращи в Пловдив разпънаха седем палатки на възловото кръстовище на булевардите "Цар Борис Трети Обединител" и "Шести септември".  Те бяха посрещнати с аплодисменти от останалите от шествието, а виковете "Българи - юнаци" и "оставка" огласиха централната част на града. Младите хора, които разпънаха палатките и седнаха около тях, заявиха, че ще останат, докато не се изпълнят исканията им - оставка на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев. Напрежение обаче няма.

Днешният протест в Пловдив започна от пл. "Съединение" след кратък митинг, където се събраха няколкостотин пловдивчани. След това протестиращите минаха по Главната пешеходна улица, спряха за кратко на площада пред общината и се отправиха по основни булеварди.

В Ловешко протестиращи блокираха движението на пътя София - Варна в района на пътен възел "Абланица" край града, но само за час.

Седми ден остава палатковият лагер на републиканския път Стара Загора - Хасково в района на летището. Протестиращите настояват пред Областното пътно управление да получат разрешение за автошествие по "детелината" на магистрала "Тракия". Поредна вечер има нов "Оставка фест" и нов телемост с участници в демонстрациите в София.

Протестиращи се събраха вече и пред сградата на Общината в Бургас. Предварително заявеното им намерение е да тръгнат по централната улица "Александровска" и да блокират временно кръстовището на улиците "Сан Стефано" и "Стефан Стамболов".

Антиправителственият протест в Русе тази вечер използва изразните средства на изкуството - с изложба от карикатури на властта и изпълнения на млада рок банда.

Пореден протест имаше и на българската общност в Берлин, този път пред сградата на канцлерството.

Сънародниците ни поискаха от немските институции и специално от управляващата партия ХДС да излезе с позиция за ситуацията в България, станала повод за многохилядни протести. Българската общност настоява въпросът да бъде обсъден и в политическото семейство на ГЕРБ в европейския парламент.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    То
    Той
    2 0
    10:13, 7 авг 2020
    Трябва да бъде ударен в.симеонов , нищо че е резидент на сащ ….. Тогава доминото ще рухне …. А за него мат“рял предполагам с тонове .
Последни новини