Мечки нападат стопанства и пчелини, най-сериозни са щетите в общините Баните и Смолян

През месец юли, експерти от Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян провериха 11 сигнала за щети от кафява мечка. При направените проверки са установени щети върху 8 селскостопански животни-говеда и овце, както и два пчелина. Най-голям брой щети са регистрирани на територията на община Смолян, като те са станали в землищата на селата Могилица , Мугла и Полковник Серафимово и община Баните-в землищата на селата Гълъбово и Сливка, уточниха от екоинспекцията.

Останалите щети от нападения на кафява мечка над селскостопански животни са регистрирани в землищата на град Чепеларе и град Неделино.

При всички огледи е констатирано, че щетите са нанесени от кафява мечка, след което са изготвени предложения за обезщетение на собствениците.

РИОСВ – Смолян призовава стопаните на селскостопански животни и пчелини да предприемат превантивни мерки по опазване им. Част от мерките за предотвратяване на нападенията са поставяне на телени или електрически огради и недопускането на паша на животните без овчарски кучета и пастир.

СмолянБГвести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини