Континентална зона за свободна търговия вдига икономиката в Африка

Зона за свободна търговия в Африка може да извади от крайна бедност около 30 милиона души до 2035 година, посочи днес в доклад Световната банка (СБ), цитирана от ДПА.

Планираната Африканска континентална зона за свободна търговия (African Continental Free Trade Area - AfCFTA), която трябва да заработи от 1 януари, може освен това да увеличи приходите на континента с 450 млрд. долара или 7 процента, изчисляват експертите.

Очаква се зоната да засили регионалния търговски обмен, най-вече в промишлеността, а износът на целия континент според прогнозите може да скочи с 81 процента.

Най-много биха могли да спечелят страни, които имат големи търговски разходи, като Кот д'Ивоар и Зимбабве - приходите на всяка от тях могат да нарастнат с 14 процента, прогнозира Световната банка.

Търговията на африканския континент в момента е задушавана от високи вносни мита и множество бюрократични пречки.

Африканската континентална зона за свободна търговия трябва да промени това, създавайки пазар с общо 1,2 милиарда души, което ще я направи най-голяма зона за свободна търговия в света.

Досега към споразумението са се включили почти всички от 54-те държави в Африка, а 30 вече са го ратифицирали.

Първоначално споразумението трябваше да влезе в сила на 1 юли, но това бе отложено с шест месеца заради пандемията от коронавирус.

Според доклада на СБ зоната за свободна търговия ще има особено голямо значение за преодоляване на някои от икономическите щети от пандемията, която се очаква да струва на Африка до 79 млрд. долара тази година.

Експерти обаче предупреждават, че проектът ще има успех, само ако страните участнички действително приложат споразумението и то не остане единствено на хартия

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини