Сдружението на изселниците Balgöç Bursa избира лидер до края на годината

Сдружението на изселниците Balgöç Bursa избира лидер до края на годината. Той ще наследи проф.д-р Юксел Йозкан, който стана депутат в Меджлиса през 2018 г. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu  доц.Кадер Йозлем. Кадер Йозлем посочи, че в момента  сдружението Балгьоч се управлява от временно ръководство,  което подготвя конгрес за избор на титулярно.

Изселническото сдружение Балгьоч е създадено през 1985 г.в отговор на т.нар.Възродителен процес с основна мисия да защитава турците ,които живеят в България срещу т.нар.асимилация от режима на Тодор Живков.Пръв председател е тогавашния депутат в Меджлиса Мюмюн Генджоглу,който е от Кърджалийско.Той управлява организацията от 1985 до 1993 г.до смъртта си.Основната членска маса е от изселници от Кърджалийско и по малко от Делиормана.От Източните Родопи са силни изселническите ядра от Джебел,Момчилград,Кърджали и Хасковско.Организацията се позиционира в Бурса,където е най-голяма концентрацията на български изселници.Затова и сдружението    Bal göç Bursa   има най-силни позиции сред хората изселили се от нашата страна.За успешния старт на организацията заслуга има и Мюмюн Генджоглу,който е не само крупен бизнесмен,но и общественик-президент на ФК „Бурсаспор”. Той поддържа тесни връзки с президента Тургут Йозал и премиера Месут Йълмаз.Това разказва за Кърджали бг вести доц.Кадер Йозлем.

  Доц.Йозлем споделя още,че сдружението Балгьоч консултира ръководството на Р Турция по време на Голямата екскурзия.Помага на идващите от България да си намерят работа и да се устроят с домове.Организацията придобива голяма сила и се ползва с пълното доверие на властите.

 Генчоглу е наследен на председателския пост от адв.Хасан Алтънсой.Той управлява две години до 1995 г.На конгрес за негов приемник е избран Турхан Генджоглу,син на първия председател.Той ръководи до 2000 г.Негов приемник става проф.Емин Балкан,преподавател в медицинския факултет на университета „Улу даг” в Бурса.През 2012 г. на поста е избран проф.Юксел Йозкан.Той е лидер до 2018 г.,когато става депутат.От тогава не е свикван редовен конгрес.Временен председател е Вели Йозтюрк,представляващ момчилградското лоби в организацията.

  Сдружението Балгьоч е гръбнака на  Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu  .В нея членуват пет сдружения.На първо място това е сдружението Балгьоч-Бурса,което поддържа тесни връзки с валията на Бурса,на второ място това е Балгьоч-Измир,което поддържа тесни връзки с валията на Измир;Балгьоч- Ялова;Балтюрк-Картал и Балтюрк-Коджаели.Председател,избран от форум е доц.Кадер Йозлем.

  Федерация Балгьоч има представителство в ООН и пред ЕК в Брюксел.

  Федерацията Балгьоч е представена в Конфедерацията на балканските турци. В нея членуват федерация на изселници от Балканите.Тя е учредена през 2005 г.със седалище в Бурса,пояснява още доц.Кадер Йозлем.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    Назми Мюмюн
    1 0
    12:19, 27 юли 2020
    С пожелание и убеденост, че ще бъде избран най-достойният наш земляк! Бъдете живи и здрави! Успех на форума!
Последни новини