25 °C

Сдружението на изселниците Balgöç Bursa избира лидер до края на годината

Сдружението на изселниците Balgöç Bursa избира лидер до края на годината. Той ще наследи проф.д-р Юксел Йозкан, който стана депутат в Меджлиса през 2018 г. Това съобщи за Кърджали бг вести председателят на Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu  доц.Кадер Йозлем. Кадер Йозлем посочи, че в момента  сдружението Балгьоч се управлява от временно ръководство,  което подготвя конгрес за избор на титулярно.

Изселническото сдружение Балгьоч е създадено през 1985 г.в отговор на т.нар.Възродителен процес с основна мисия да защитава турците ,които живеят в България срещу т.нар.асимилация от режима на Тодор Живков.Пръв председател е тогавашния депутат в Меджлиса Мюмюн Генджоглу,който е от Кърджалийско.Той управлява организацията от 1985 до 1993 г.до смъртта си.Основната членска маса е от изселници от Кърджалийско и по малко от Делиормана.От Източните Родопи са силни изселническите ядра от Джебел,Момчилград,Кърджали и Хасковско.Организацията се позиционира в Бурса,където е най-голяма концентрацията на български изселници.Затова и сдружението    Bal göç Bursa   има най-силни позиции сред хората изселили се от нашата страна.За успешния старт на организацията заслуга има и Мюмюн Генджоглу,който е не само крупен бизнесмен,но и общественик-президент на ФК „Бурсаспор”. Той поддържа тесни връзки с президента Тургут Йозал и премиера Месут Йълмаз.Това разказва за Кърджали бг вести доц.Кадер Йозлем.

  Доц.Йозлем споделя още,че сдружението Балгьоч консултира ръководството на Р Турция по време на Голямата екскурзия.Помага на идващите от България да си намерят работа и да се устроят с домове.Организацията придобива голяма сила и се ползва с пълното доверие на властите.

 Генчоглу е наследен на председателския пост от адв.Хасан Алтънсой.Той управлява две години до 1995 г.На конгрес за негов приемник е избран Турхан Генджоглу,син на първия председател.Той ръководи до 2000 г.Негов приемник става проф.Емин Балкан,преподавател в медицинския факултет на университета „Улу даг” в Бурса.През 2012 г. на поста е избран проф.Юксел Йозкан.Той е лидер до 2018 г.,когато става депутат.От тогава не е свикван редовен конгрес.Временен председател е Вели Йозтюрк,представляващ момчилградското лоби в организацията.

  Сдружението Балгьоч е гръбнака на  Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu  .В нея членуват пет сдружения.На първо място това е сдружението Балгьоч-Бурса,което поддържа тесни връзки с валията на Бурса,на второ място това е Балгьоч-Измир,което поддържа тесни връзки с валията на Измир;Балгьоч- Ялова;Балтюрк-Картал и Балтюрк-Коджаели.Председател,избран от форум е доц.Кадер Йозлем.

  Федерация Балгьоч има представителство в ООН и пред ЕК в Брюксел.

  Федерацията Балгьоч е представена в Конфедерацията на балканските турци. В нея членуват федерация на изселници от Балканите.Тя е учредена през 2005 г.със седалище в Бурса,пояснява още доц.Кадер Йозлем.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  На
  Назми Мюмюн
  1 0
  12:19, 27 юли 2020
  С пожелание и убеденост, че ще бъде избран най-достойният наш земляк! Бъдете живи и здрави! Успех на форума!

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини