Задържаха Минчо Спасов за спиране на метрото

Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов е отведен в Първо РПУ в столицата. Изяснява се дали е бил съпричастен към спирането на метрото, което се случи днес преди обед, съобщи БНР.

Съмненията за участие на Спасов в инцидента идват от видеозаписи от камерите в метростанцията "Софийски университет".

NOVA също съобщи, че Минчо Спасов, който е адвокат, е бил задържан от полицията за съпричастност към спирането на метрото по-рано днес.

Около обед днес стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока "Младост". За няколко минути около 14:30 ч. движението на влаковете беше спряно от протестиращите.

Началникът на столичния метрополитен за "Хоризонт" Стоян Братоев обясни какво се е случило.

"На перона на всяка станция има т.нар. бутон безопасност, ако попадне пътник на релсите, да може да се изключи напрежението и двама-трима от тия господа са отишли и изключили този бутон. За няколко минути не е имало напрежение на перона на станцията. Възстановено е веднага движението, така че няма проблем. Сега ще сложим малко повече полицаи, така че да не правят зулуми." Той допълни, че не е имало блокирани пътници в мотриси заради действията на протестиращите.

Двама от мъжете били на около 20 години, а другият - по-възрастен. Те са успели да избягат, след като са натиснали бутона за безопасност.

Адвокатска защита

Междувременно протестиращи блокираха движението пред Първо районно управление, където е бил задържан Спасов. Софийският адвокатски съвет изпрати представители и ние мислим да направим адвокатска защита от много адвокати, които не може да побере Районното, заяви Татяна Дончева. През 2016 г. Дончева и Спасов бяха кандидати, съответно за президент и вицепрезидент.

На място, за да защити Спасов, пристигна и Мая Манолова. "Тук сме с адвокат Татяна Дончева и с адвокат Емил Георгиев. Ние нямаме никаква информация. Основно правило е, че на задържания трябва да му бъде осигурен достъп до адвокат. Ние се осведомяваме от проправителствените медии за това какви могат да бъдат причините. Ние сме отвън, защото не сме допуснати. Никой не даде информация защо е задържан. Това е безобразие и опит да бъде сплашен протестът. Но Минчо Спасов не е от страхливите, нито ние сме от страхливите, така че част от протеста ще се премести пред Първо Районно", заяви Манолова, цитирана от БНР.

Какво разследват МВР

От СДВР потвърдиха на брифинг, че в ареста има две задържани лица за срок от 24 часа. Третият участник все още се издирва. Във втроник ще стане ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения и ще бъде дадена повече информация за случая. 

От брифинга стана известно, че към 11,00 часа в понеделник трима души са спрели захранването на път 1 и път 2 на софийското метро, като лицата са разпознати по записи от камери, които са ги заснели.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Or
    oracle
    2 0
    08:34, 21 юли 2020
    Животът на софиянци тепърва ще се стъжнява.
Последни новини