Новата учебна година ще започне присъствено

Новата учебна 2020/2021 година ще започне присъствено. Заради COVID-19, ще се даде възможност системата да преминава към онлайн обучение по всяко време.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев днес на конференцията "Образование от А до # Иновативното училище", организирана от Economic.bg, информационният портал Dir.bg, портала на българските общини Kmeta.bg и Нова тв в партньорство с Нетинфо и "София Тех Парк".

"Дигиталното обучение дава възможност да не се губи учебно време по време на грипни ваканции или по други причини. В такива ситуации децата ще се включват чрез виртуална класна стая в реалната", каза Вълчев.

Дигиталното обучение стана нормативно възможно благодарение на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

"Присъственото обаче не може да бъде заменено от онлайн обучение - каза Вълчев. - То е компенсаторно."

Министърът подчерта, че трябва да има баланс между присъствено и дигитално обучение, заради страничните ефекти от дългото стоене пред компютъра, на които обръщат внимание психолозите. Сред тях са намаляване на двигателните способности и загуба на умения за социални контакти, изброи Вълчев и призова онлайн обучението да е дозирано при децата в началния етап на обучение и да бъде ефективно при прогимназиалния и гимназиалния.

Вълчев постави оценка "Отличен" (5.50) на учителите за начина, по който са се справили в тежката ситуация на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка. Кризата - по думите му - показала, че образователната система е "читава и подредена, а хората, които работят в нея, имат отговорно отношение към учебния процес".

През следващите няколко години учебното съдържание трябва да е 90% визуализирано и да се заплати на учителите да го направят, каза още Вълчев.

Той подчерта, че МОН ще продължи с изграждането на STEAM центрове и ще се въведе компютърно моделиране и информационни технологии в четвърти клас.

МОН вече е осигурило точки на достъп до интернет за необхванати деца от онлайн обучението. За такива без компютри и лаптопи ще бъдат купени устройства, които ще ползват временно и после ще връщат на училищата.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    До
    Добре
    4 -1
    19:32, 17 юли 2020
    Нали щеще да е онлайн? Жалко!
  • 2
    Г-
    Г-н министър
    5 0
    21:34, 17 юли 2020
    Ти пък откъде довтаса?
  • 3
    От
    От на баба
    2 -1
    14:06, 18 юли 2020
    От на баба си г.за, оттам изплува и тоя мутрю
  • 4
    19
    1952
    1 0
    16:30, 18 юли 2020
    И ти смееш да се обаждаш,след всичко което разруши в образованието1
Последни новини