Първата ваксина срещу Ковид-19, тествана в САЩ, дава обещаващи резултати

Първата ваксина срещу Ковид-19, тествана в САЩ, въздейства върху имунната система според очакванията и навлиза в последна фаза на клинични изпитания, съобщиха Асошиейтед прес, ДПА и Ройтерс.

"Както и да го погледнете, това е добра новина", каза пред АП директорът на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи.

Експерименталната ваксина, разработена от колеги на Фаучи от института и компания "Модерна", навлиза в последна фаза на изпитания на 27 юли. Изследването, в което участват 30 000 души, трябва да установи дали ваксината е наистина достатъчно силна, за да защити човек от новия коронавирус.

Учените обаче нямаха търпение да споделят резултатите от предишната фаза на експеримента, в който 45 души бяха ваксинирани през март. Те са развили неутрализиращи антитела до нива, сравними с тези, отчетени при хора, преболедували Ковид-19, съобщиха учените под ръководството на д-р Лиса Джексън от изследователския институт "Кайзер Пърманенте" в Сиатъл с публикация в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Правителството на САЩ очаква окончателните резултати от тестовете на ваксината до края на годината. Предвидено е тя да се приема в две дози, в период от един месец.

Засега не са установени сериозни странични ефекти от експерименталната ваксина. Повече от половината от участниците в проучването са реагирали на ваксината с грипоподобни симптоми, които не са необичайни и за други ваксини - умора, главоболие, треска, болка на мястото на инжектиране. Те наподобяват симптомите и при зараза с новия коронавирус, но са по-леки, проявяват се веднага след ваксината и отшумяват за ден. При трима от пациентите, които получили по-високи дози от ваксината, симптомите били по-остри.

"Неразположенията са ниска цена за защитата срещу Ковид-19", каза д-р Уилям Шафнър от медицинския център на университета Вандербилт. Той е специалист по ваксини и не участва в тестовете.

Новината за успешните резултати от експеримента на този етап бе последвана от ръст в цените на акциите на "Модерна" с около 15 на сто в търговията в САЩ.

Над двадесет експериментални ваксини срещу Ковид-19 са на различни етапи на тестване по света. Във финална фаза на изпитания навлизат разработки и на специалисти от Китай и от университета Оксфорд, Великобритания.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини