15 °C

До 2100 г. световното население ще е с 2 млрд. души по-малко от прогнозите на ООН

Населението на Земята ще наброява 8.8 милиарда души до 2100 г. - с 2 милиарда по-малко от прогнозите на ООН, твърди новопроведено изследване.

До края на века 183 от 195 държави ще паднат под нужния праг за поддържне числеността на населението.

Населението на над 20 страни, включително Япония, Испания, Италия, Тайланд, Португалия, Южна Корея и Полша, ще намалее наполовина.

В Китай, например ще намалее от 1.4 милиарда днес до 730 милиона след 80 години.

Междувременно в Субсахарска Африка ще се увеличи три пъти до общо 3 милиарда души, като само в Нигерия ръстът ще е до близо 800 милиона през 2100 г, изпреварена единствено от Индия с население 1.1 милиарда.

Според авторите на изследването тези прогнози са добра новина за околната среда, защото предполагат по-малко въглеродни емисии, по-малък натиск върху системите за производство на храни, както и значителна икономическа възможност за части от Субсахарска Африка.

В повечето страни извън Африка ще има значителен недостиг на работна ръка и обърната пирамида на населението, което ще окаже огромен негативен ефект върху икономиката.

За по-богатите страни в тази категория, най-доброто решение за поддържане устойчиви нива на населението и икономически растеж, ще са гъвкавата политика по отношение на имиграцията и социални помощи за семейства, които искат деца.

"Въпреки това, на фона на намаляващото население, съществува реална опасност някои страни да заложат на политика, която ограничава достъпа до репродуктивните здравни услуги, с потенциално пагубни последици", казват учените.

„Задължително е свободата и правата на жените да са на първо място в програмата за развитие на всяко правителство.“
Социалните услуги и здравните системи ще трябва да бъдат реформирани, така че да предлагат адекватни грижи за много по-възрастното население.

С намаляването на раждаемостта и продължителността на живота в световен мащаб, се очаква броят на децата под петгодишна възраст да намалее с повече от 40% - от 681 милиона през 2017 г. до 401 милиона през 2100 г.

В другия край на спектъра - 2.37 милиарда души – над една четвърт от световното население , ще са над 65 години. Броят на тези над 80 години ще се увеличи от около 140 милиона сега до 866 милиона.

Рязкото намаляване на числеността на населението в трудоспособна възраст също ще постави много страни пред сериозни предизвикателства.

На обществата ще им е трудно да се справят с по-малко работници и данъкоплатци.

Броят на хората в трудоспособна възраст в Китай ще се понижи от около 950 милиона сега до малко над 350 милиона до края на века – спад от 62%.

Предвижда се спадът в Индия да не е толкова рязък - от 762 милиона на 578 милиона.

За разлика от тях в Нигерия работната ръка ще нарасне от 86 милиона днес на повече от 450 милиона през 2100 година.

Тези огромни промени ще се отразят на световния ред - до 2050 г. брутният вътрешен продукт на Китай ще изпревари този на Съединените щати, но ще падне на второ място до 2100 г.

БВП на Индия ще се покачи на трето място, а Япония, Германия, Франция и Великобритания ще останат сред 10-те най-големи икономики в света.

Предполага се, че Бразилия ще падне в класирането от осмо място на 13-то място, а Русия от 10-то на 14-то място. Междувременно историческите сили като Италия и Испания ще изпаднат от топ 15 до 25-то и 28-мо място съответно.

Индонезия може да стане 12-та по големина икономика в световен мащаб, докато Нигерия - понастоящем 28-ма - се очаква да навлезе в топ 10.
До края на века светът ще бъде многополюсен, като Индия, Нигерия, Китай и Съединените щати ще са доминиращи сили“, твърдят изследователите.

За запазване на числеността на населението на жена трябва да се падат по 2.1 деца.

Анализите сочат, че с образоването на жените и достъпът им до репродуктивни медицински услуги, те избират да раждат средно по 1.5 деца.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини