България e приетa в чакалнята на еврозоната

България и Хърватия са приети в механизма ЕРМ II (Exchange Rate Mechanism), съобщи в изявление Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

Това решение проправя пътя към първото присъединяване на нова членка към валутния съюз от 2015 година, когато Литва стана 19-чата страна в него.

Централният обменен курс на българския лев спрямо еврото е определен на 1,95583 лева, а на хърватската куна - на 7,53450 куни, уточнява ЕЦБ. 

Двете държави членки трябва сега да участват в механизма без голямо напрежение, и по-специално без да девалвират централния курс на своята валута спрямо еврото по своя собствена инициатива, в продължение на най-малко две години, преди да могат да отговорят на изискванията за въвеждане на еврото.

По искане на българските власти финансовите министри на държавите-членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България решиха единодушно да включат българския лев във Валутен механизъм II (ВМ II), съобщава и Българската народна банка и Министерството на финансите. В процеса на вземане на това решение бе включена Европейската комисия и бяха проведени консултации с Икономическия и финансов комитет.

Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1.95583 лева.

Около този централен курс на лева ще бъде поддържан стандартният диапазон от плюс или минус 15 процента.

В същото време, след внимателна оценка на адекватността и устойчивостта на валутния борд в България, бе прието, че България се присъединява към валутния механизъм със съществуващия си режим на валутен борд, като едностранен ангажимент и без допълнителни изисквания към ЕЦБ.

Споразумението за участие на лева във ВМ II се основава, наред с друго, върху ангажимента на България да се присъедини едновременно към Банковия съюз и ВМ II и на изпълнението от българските власти на мерките, описани в писмото за намерения от 29 юни 2018 г., които са от значение за гладкото присъединяване и участие във ВМ II. Тези мерки са в следните шест области на политики: банков надзор, макропруденциалната рамка, надзора над небанковия финансов сектор, рамката за предотвратяване на пране на пари, рамката за несъстоятелност и управлението на държавните предприятия. Страните, участващи в процеса по ВМ II, приветстват положителната оценка за изпълнението на тези ангажименти, дадена от Европейската централна банка и Европейската комисия. Европейската централна банка също днес оповести установяването на тясно сътрудничество с Българската народна банка.

Споразумението за участие на българския лев във ВМ II е придружено от твърд ангажимент на българските власти да провеждат благоразумни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност и постигане на висока степен на устойчива икономическа конвергенция. Българските власти поеха ангажимент да предприемат конкретни мерки, свързани с политики в областта на небанковия финансов сектор, държавните предприятия, рамката за несъстоятелност и рамката за предотвратяване на пране на пари.

България също ще продължи да извършва всеобхватните реформи в съдебната система и в политиката за борба с корупцията и организираната престъпност в България, с оглед на тяхната важност за стабилността и доверието към финансовата система, пише в съобщението.
Властите заедно със съответните органи на Европейския съюз чрез подходящи инструменти ще наблюдават отблизо развитието на макроикономическата политика и осъществяването на тези мерки.

Задължителните точки на интервенция във валутния механизъм ще бъдат оповестени от ЕЦБ и Българската народна банка преди отварянето на валутните пазари на 13 юли, посочват от БНБ.

Двете държави членки трябва сега да участват в механизма без голямо напрежение, и по-специално без да девалвират централния курс на своята валута спрямо еврото по своя собствена инициатива, в продължение на най-малко две години, преди да могат да отговорят на изискванията за въвеждане на еврото.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    Ve
    Venom
    6 -17
    20:35, 10 юли 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ma
      Mars
      5 -3
      22:05, 10 юли 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Нн
      ннннн
      2 -1
      00:52, 11 юли 2020
      И ти ще сърбаш врящата супа господине. Няма да ти се размине.
    • Бъ
      БЪЛГАРСКОТО ГОВЕДО
      0 0
      20:05, 12 юли 2020
      Така и не проумя ,че са важни заплатите а не някакви измислени цели
  • 2
    Ло
    Лошо
    14 -8
    22:11, 10 юли 2020
    Отнеха ни и последната независимост българския лев. Нищо добро не ни чака! Всичко ще поскъпне! Само заплатите и пенсиите ще останат същите. Англичаните излезнаха най-умните.
    На тях не им трябва Евро и Европейски съюз. Европейската централна банка от 1 - ви октомври ще има достъп до валутните резерви на България, които са но стойност 9 милиарда евро. Тоест ЕЦБ ще се разпорежда с нашите пари.
  • 3
    Гл
    глупости
    9 -3
    22:28, 10 юли 2020
    От къде ги измисляте сега тези глупости.България трябваше да влезе в еврозоната, но Бойко и Гешев трябва да си отиват.
    • Тт
      ттт
      7 -4
      00:56, 11 юли 2020
      Написаното от Лошо е самата истина, не са никакви глупости.
      А еврозоната ще я гледаме много години през крив макарон, сега сме само в чакалнята. Но валутният ни резерв вече е в техни ръце. Ако фалира българска банка няма да ни помогнат, но ако фалира някоя в Европа ще посегнат на валутния ни резерв.
  • 4
    Цо
    Цонев
    9 -4
    23:40, 10 юли 2020
    Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз за присъединяването ни към еврозоната, което е в ущърб на България.Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“.
    Бих искал да направя една основна бележка за Европейския съюз който за мен е просто гигантска машина за преразпределяне на пари. Бюрократите правят много пари от това и затова говорят на висок глас колко важен е Европейският съюз, а в същото време - просто пълнят джобовете си. Погледнете ги - всичките бързат да отидат в Брюксел, за да донатъпчат джобовете си.
  • 5
    Му
    Мунчо Фатмака
    4 -5
    07:45, 11 юли 2020
    Рублата е прекрасен пример и нуждата ни от нея. На нас ни трябва президентска република и президент таварищ Путин и вицепрезидент Руменов Радев.
  • 6
    Б.
    Б.
    3 -1
    08:59, 11 юли 2020
    Ако имахме нормални десни правителства, още преди десет години щяхме да сме в самата еврозона.
  • 7
    Цв
    Цветан
    3 -3
    16:02, 11 юли 2020
    Да, това беше целта на сценария с президента. В най-напрегнатия от протести горещ юлски ден да откраднат последното късче СУБВЕРЕНИТЕТ – българската национална валута и окончателно и безвъзвратно да ни колонизират.
  • 8
    Че
    Четящ
    5 0
    16:11, 11 юли 2020
    Прочетете малко европийският печат и направете едно разследване по тези изнесени материали в какво състояние е немската дойчебанк . А върху нея се крепи целия ес …… точно тази банка е във фалит, който вече трудно се прикрива и се явява обществена тайна …… има данни например колко десетки хиляди служители са съкратили само през последните 2 години … нека и икономисти да обяснят, че еврото и долара са като скачени съдове …долара рухва, еврото веднага с него ……. Има много такива неща за писане ,но от къде журналисти , освен и тях да си внесем от някъде
    • Ха
      хаха
      3 0
      16:33, 11 юли 2020
      Чакай, доларът рухва и еврото рухва, ама спрямо какво? Дойче банк не я мисли, тя и от панамските досиета оцеля и в разследването срещу Тръмп сътрудничи. И ако си прочел, две години имаме да спазваме едни условия, дето все ни ги поставят. Плюс да не девалвираме валутата си по собствена инициатива. А по чужда ще става ли? И още онези 15 процента плюс минус централния курс... май злато трябва да се купува
  • 9
    Хи
    Химена
    1 0
    07:19, 12 юли 2020
    Лека и пръст !
  • 10
    То
    Това
    2 -1
    06:45, 13 юли 2020
    Това напълно доказа, че в такъв момент когато българският народ е по улиците срещу мафиотското управление на герб, Европейският съюз помага на мафията. Следва извода, че и той е мафиотски съставен. За това Великобритания напусна и само мафията е за ЕС. За обикновения българин това ще бъде ролята на обречение където ни завлече хунтата. Показа, че демокрацията я няма и само се използва напразно.
  • 11
    Европейски съюз. Нато. Еврозона. Това ще напълни ли хладилниците. Замислете се. Богат на беден не дава. А българина си мисли че като влезе в скъп ресторант ще яде. АБСУРД. Ще стои в ъгъла като наказан. Щото е гладен. И на всичко отгоре може да го накарат на някой бей -държава да плати сметката. Събудете се. ***** съюза е по вреден от соц- съюза. Тук и сега всиччко е измама. Пак ще кажа -Богат на беден никога не е давал и никога няма да даде. Това е ЛЪЖА
Последни новини