Царски печати, шевици и калиграфско писмо събират децата в музея през лятото

Лятната инициатива на Регионалния исторически музей в Хасково ще събере в края на юли и през август най-малките жители на града.

В няколко работилници децата ще изработят с помощта на специалисти и под наставленията на експертите от различните отдели на музея, ретро снимки, калиграфско писмо, български шевици, царски печати, ще се запознаят с изключително интересната история на първите пари.

Работилниците са деца над 9-годишна възраст, с предварителна заявка, а за всяка от тях ще се заплаща символичната такса от пет лева, а за всички шест-20 лева. Максимумът участници във всяка една група е 12 души. Повечето от работилниците ще се проведат в лапидариума на Музея при спазване на мерките за здравна сигурност, заради което и родители няма да бъдат допускани.

Началото е на 14-ти юли с Ретро фото  работилницата. В нея от музея участват историците от отдел „Възраждане“ и „Нова история“ Милен Вълчев и д-р Веселина Узунова. Децата ще работят със стар фотоапарат, а магията на това как заснетият образ се появява на хартията ще им разкрие фотографът Янко Найденов. Тази работилница ще се повтори  на 4-ти и 6-ти август.

Работилницата „Първите пари“ на 21-ви и 23 –ти юли ще водят Марияна Славова от отдел „Археология“,  която е и нумизмат и реставраторът в музея Владимир Димитров. В тази работилница децата ще се запознаят как са се появили първите пари и защо е възникнала тяхната необходимост. Ще разработят своя домонетна форма.

В истинската магия, която е вплетена в българските шевици, участниците в работилниците на 28-ми и 30-ти юли ще въведат етнографките  от РИМ-Хасково Маргарита Цветанова и Диляна Пецова. А на края всеки ще монтира своята шевица върху ключодържател, за да се превърне той в пазител на дома му.

На 11-ти и 13-ти август е работилницата „С перо и мастило“. В нея децата ще  пишат с истинско перо и мастило. Ще се научат да изписват името си на старобългарски. Румен Георгиев от отдел „Възраждане“ и Владимир Димитров ще ги напътстват тук.

Инициативата „Лято в музея“ тази година приключва с разкази за царските печати  на 18-ти и 20-ти август. Тогава с помощта на археолога Данаел Огнянов и екскурзовода Мария Ангелова децата ще  научат, че за да управлява един владетел земите си короната е символ на неговата мощ, но трябва да притежава и още едно много важно нещо - печат, без който законите му и договорите с други държави, не биха имали стойност.

Всеки от участниците в тази работилница ще си тръгне от нея със свой печат.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини