24 °C

Грешките в готвенето, които правят храната опасна

Една от големите промени, която хората правят в процеса на еволюция, е да започнат да готвят храната си, а не да я ядат сурова. По този начин по-лесно и ефективно се набавят полезни вещества от нея, а процесът на преработване на приетата храна отнема много по-малко енергия на организма, както и по-малко дъвчене.

Според изследване на учени, готварските ни умения са помогнали не само челюстите ни да станат по-малки, но и мозъците ни да станат по-големи. С процеса на топлинна обработка на храната се премахват и голям брой болестотворни бактерии, които могат да имат дори пагубен за нас ефект.

Ако смятаме, че винаги е по-добре сами да приготвим храната си, то вероятно сме прави. Но има и няколко малки грешки, които може би допускаме в процеса на готвене. Те обаче може да струват много на здравето ни.

Дългата термична обработка на храната може да ни изглежда като добра идея, за да убие всички бактерии и микроорганизми, но истината е, че и тя сама по себе си е доста опасна. И причината е в едно вещество - акриламид.

Това е химикал, който се използва за производството на хартия, багрила и пластмаси. Също така се отделя в храната, когато е печена, пържена или грилована при много високи температури за дълго време.

В случая е важно уточнението и за каква точно храна говорим. Най-лесно акриламидът се образува в тази, богата на въглехидрати и нишесте. При картофите например лесно можем да забележим как потъмняват и започват да изглеждат изгорели, дори след кратка термична обработка. Затова не се препоръчва да се готвят дълго.

Въпреки че са правени изследвания само върху животни и ефектът на химикала върху хората не е категорично доказан, учените са на мнение, че той е сред веществата, които образуват рак. 

Препоръките на британската Агенцията за хранителни стандарти е да готвим всичко до златист цвят и да не го прегаряме. Трябва да внимаваме и с бланшираните храни, защото при готвене на висока температура те освобождават захари, които се комбинират с аминокиселини, за да образуват акриламид, предава BBC.

Ефектът от това да приготвяме сами храната си усещаме и във въздуха в кухнята. Според изследване от 2017 г., излагането на изпарения от пържене на олио увеличава риска от рак на белите дробове. При бременните пък може да доведе до раждане на бебета с по-малко тегло. Препоръката е да използваме палмово или рапично масло, които отделят по-малко алдехиди в процеса на готвене.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
13 авг 2020
Последни новини