Опозицията търси далавери в харченето на парите от Бюджет 2019, градоначалникът контрира –манипулирате общественото мнение

Опозицията в местния парламент на Кърджали подложи на сериозна критика отчета на кмета д-р инж.Хасан Азис на Бюджет 2019 г. Най-настъпателен бе общинският съветник от Демократична България Радослав Милев. Той обвини градоначалника в неправомерни харчове. Посочи,че са похарчени 15 000 лева за духови инструменти за духов оркестър, който вече не съществува. Че за ремонт на детски басейн в комплесс „Арпезос” са дадени 35 000 лв. С тези пари можеше да се направи нов басейн, категоричен бе Радослав Милев. Изказването му бе подкрепена от общинския съветник от Коалиция БСП Георги Кючуков.

 Градоначалникът  веднага контрира, че опозицията манипулира общественото мнение с непроверени факти. Той посочи,че закупените духови инструменти не са за духовия оркестър към Дома на културата ,  а за фанфарният състав към Езиковата гимназия. Посочи също,че ремонт на детския басейн е извършен преди 7 години, така че информацията н Милев е невярна.

Групата на ГЕРБ отхвърли отчета за бюджет 2019 г на община Кърджали, който бе наречен бюджет на абсурда и излъганите надежди, връх на нищоправенето и безцелното усвояване на средства.“Очаквахме днес да видим тук неговия съставител - финансовиятВи гуру Валентин Иванов, както и бившия Ви заместник Мюмюн Али, обърна се към кмета съветникът от ГЕРБ Наим Наим. „Към тях двамата имахме много въпроси и за разходването на средства, и за управлението на държавната собственост. Оказа се обаче, че те вече не работят в общината. Изчезнали са яко дим. Като са изчезнали и едни средства от общинската хазна“, каза Наим. „При приемането на бюджетабе заявен, че ще бъдат похарчени за ремонт и придобиване на ДМА около 16 милиона лева – отчетени са 7,5 мил.лв. „Грешка“ от осем милиона лева не е грешка, а тотално безхаберие и липса на компетентност. Особено, когато разполагаш с най-големия бюджет в историята на общината - над 66 милиона, огромната част осигурени от държавата.И при все, че

постъпиха допълнителни средства в размер на близо 8 милиона, пак от държавата, включително за осветлението на стадион „Арена Арда“. Което ще се случи не благодарение на вас, а на правителството.Разбира се, в нормални общини за такива“грешки“ в планирането се носи отговорност. Обаче за община Кърджали отговорност е непозната дума“.

Наим Наим посочи още, че община Кърджалие платила 2, 35 млн лева за съдебни обезщетения и разноскипо дела с фирми – сума, която е излязла от джоба на всички данъкоплатци, вместо да послужи за облагородяване на градската среда. Припомни, че издръжката на местната администрация е струвала на кърджалийци11 млн лева през 2019 година– повече от разходите за детски градини, за ясли, за общинско здравеопазване, повече от парите за пътища,тротоари и паркове.

Елементарната сметка показа, че събраните от населението местни данъци и такси са в размер на 13 милиона. Тоест, гражданите на Кърджали биват облагани, за да издържат общинските служители. А вие имате наглостта да искате по-високи налози“, възрази съветникът от ГЕРБ. Факт е, че делътнадържавнитедейностие 60 процентаотобщотоизпълнениенабюджета, а местните са едва 37 на сто.

С близо два милиона по-малко от планираните средства отналози отчита община Кърджали. Този бюджет е провален и гражданите трябва да знаят защо – в него няма анализ, няма политики, заключиха от ГЕРБ.

  Общинската съветничка от ДПС Елван Гюркаш подкрепи градоначалника като посочи, че в Общинския съвет няма дебат. Има негативизъм,който граничи с популизъм. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ: Не помня да сте предложили алтернативен бюджет. Подчерта,че благодарение на екипа на кмета през 2019 г.са привлечени от еврофондове 10 млн.лева.

Ние съветниците от ДПС ще подкрепим бюджета,заключи Елван Гюркаш.

  Градоначалникът бе лаконичен: Има критики и обективен, градивен  поглед.Оценката на хората ме интересува повече. Те я дават по време на вота. А по време на избори те подкрепят нашата политика,подчерта кмета. Вашите бележки за моята работа обаче също ме интересуват. Но не и тези, които са насочени към манипулиране на общественото мнение,подчерта д-р инж.Хасан Азис.

Има политическа коректност.Нека да я спазваме,призова градоначалникът.

  Отчетът на бюджета бе подкрепен от съветниците на ДПС.Против гласува опозицията.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини