19 °C

Опозицията търси далавери в харченето на парите от Бюджет 2019, градоначалникът контрира –манипулирате общественото мнение

Опозицията в местния парламент на Кърджали подложи на сериозна критика отчета на кмета д-р инж.Хасан Азис на Бюджет 2019 г. Най-настъпателен бе общинският съветник от Демократична България Радослав Милев. Той обвини градоначалника в неправомерни харчове. Посочи,че са похарчени 15 000 лева за духови инструменти за духов оркестър, който вече не съществува. Че за ремонт на детски басейн в комплесс „Арпезос” са дадени 35 000 лв. С тези пари можеше да се направи нов басейн, категоричен бе Радослав Милев. Изказването му бе подкрепена от общинския съветник от Коалиция БСП Георги Кючуков.

 Градоначалникът  веднага контрира, че опозицията манипулира общественото мнение с непроверени факти. Той посочи,че закупените духови инструменти не са за духовия оркестър към Дома на културата ,  а за фанфарният състав към Езиковата гимназия. Посочи също,че ремонт на детския басейн е извършен преди 7 години, така че информацията н Милев е невярна.

Групата на ГЕРБ отхвърли отчета за бюджет 2019 г на община Кърджали, който бе наречен бюджет на абсурда и излъганите надежди, връх на нищоправенето и безцелното усвояване на средства.“Очаквахме днес да видим тук неговия съставител - финансовиятВи гуру Валентин Иванов, както и бившия Ви заместник Мюмюн Али, обърна се към кмета съветникът от ГЕРБ Наим Наим. „Към тях двамата имахме много въпроси и за разходването на средства, и за управлението на държавната собственост. Оказа се обаче, че те вече не работят в общината. Изчезнали са яко дим. Като са изчезнали и едни средства от общинската хазна“, каза Наим. „При приемането на бюджетабе заявен, че ще бъдат похарчени за ремонт и придобиване на ДМА около 16 милиона лева – отчетени са 7,5 мил.лв. „Грешка“ от осем милиона лева не е грешка, а тотално безхаберие и липса на компетентност. Особено, когато разполагаш с най-големия бюджет в историята на общината - над 66 милиона, огромната част осигурени от държавата.И при все, че

постъпиха допълнителни средства в размер на близо 8 милиона, пак от държавата, включително за осветлението на стадион „Арена Арда“. Което ще се случи не благодарение на вас, а на правителството.Разбира се, в нормални общини за такива“грешки“ в планирането се носи отговорност. Обаче за община Кърджали отговорност е непозната дума“.

Наим Наим посочи още, че община Кърджалие платила 2, 35 млн лева за съдебни обезщетения и разноскипо дела с фирми – сума, която е излязла от джоба на всички данъкоплатци, вместо да послужи за облагородяване на градската среда. Припомни, че издръжката на местната администрация е струвала на кърджалийци11 млн лева през 2019 година– повече от разходите за детски градини, за ясли, за общинско здравеопазване, повече от парите за пътища,тротоари и паркове.

Елементарната сметка показа, че събраните от населението местни данъци и такси са в размер на 13 милиона. Тоест, гражданите на Кърджали биват облагани, за да издържат общинските служители. А вие имате наглостта да искате по-високи налози“, възрази съветникът от ГЕРБ. Факт е, че делътнадържавнитедейностие 60 процентаотобщотоизпълнениенабюджета, а местните са едва 37 на сто.

С близо два милиона по-малко от планираните средства отналози отчита община Кърджали. Този бюджет е провален и гражданите трябва да знаят защо – в него няма анализ, няма политики, заключиха от ГЕРБ.

  Общинската съветничка от ДПС Елван Гюркаш подкрепи градоначалника като посочи, че в Общинския съвет няма дебат. Има негативизъм,който граничи с популизъм. Тя се обърна към колегите си от ГЕРБ: Не помня да сте предложили алтернативен бюджет. Подчерта,че благодарение на екипа на кмета през 2019 г.са привлечени от еврофондове 10 млн.лева.

Ние съветниците от ДПС ще подкрепим бюджета,заключи Елван Гюркаш.

  Градоначалникът бе лаконичен: Има критики и обективен, градивен  поглед.Оценката на хората ме интересува повече. Те я дават по време на вота. А по време на избори те подкрепят нашата политика,подчерта кмета. Вашите бележки за моята работа обаче също ме интересуват. Но не и тези, които са насочени към манипулиране на общественото мнение,подчерта д-р инж.Хасан Азис.

Има политическа коректност.Нека да я спазваме,призова градоначалникът.

  Отчетът на бюджета бе подкрепен от съветниците на ДПС.Против гласува опозицията.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини