23 °C

Откриха защо стресът предизвиква възпаления

Изследване на Университета Йейл разреши дългогодишна мистерия - как силният стрес влошава възпалителните заболявания, въпреки факта, че множество стрес хормони всъщност подтискат имунната система. Проучването разкрива, че когато тялото е изложено на постоянен стрес, мастните клетки отделят определена имунна клетка.

От десетилетия връзката между стреса и възпалителните заболявания е ясна – очевидно множество хронични заболявания се обострят след продължителни периоди на стрес. Това наблюдение, обаче, е един необясним парадокс. Хормоните, освобождавани от тялото в условия на стрес - кортизол и адреналин, имат подчертано имуносупресивен ефект, и въпреки това стресът насърчава възпаленията.

Учените провели лабораторен експеримент. Вземането на кръвни проби от лабораторни мишки е стресиращо преживяване за гризачите и учените забелязали този факт, чрез ръста в стойностите на Интерлевкин-6 (IL-6). Повишените стойности на IL-6 отдавна се свързват с автоимунни заболявания и остър стрес, но как точно се отделя веществото било неясно.

Резултатите от новопроведеното изследване са описани като “напълно неочаквани” от един от авторите му. Оказва се, че IL-6 се секретира от кафявите мастни клетки в условия на силен стрес. Именно този имунен механизъм усилва възпаленията. При блокиране на връзката между мозъка и кафявите мастни клетки, мишките вече не демонстрирали възпалителни реакции, дори в стресови ситуации.

Един въпрос остава – каква еволюционна функция обяснява защо стресът задейства подобен разрушителен за имунната система механизъм?

Изследователите открили, че IL-6 има основна роля в контрола на хипоглекимията. Той помага на тялото да се подготви за повишеното производство на глюкоза – горивото нужно на тялото за така наречената реакция “битка или бягство”. Изследването обяснява, че от еволюционнна гледна точка “цената за тази адаптация е повишената смъртност в резултат на възпалителни заболявания ”.

Откритието предлага нови насоки за изследване не само на редица автоимунни заболявания, но и на много психични разстройства. Когато IL-6 бил блокиран при мишките, се наблюдавал значителен спад в признаците на нервна възбуда, което подсказва, че имунният механизъм може би играе роля в тевожността и депресията.

И в момента съществуват лекарства инхибитори на IL-6, за лечение на автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит. Тоцилизумаб вече е включен в клинични изпитвания за лечение на депресия.

Източник: newatlas.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
13 авг 2020
Последни новини