17 °C

Община Кърджали е против площадката за изгаряне на пластмасови отпадъци

Във връзка с инвестиционно намерение  за обособяване на площадка за съхранение на пластмасови отпадъци в рамките на Кърджали и тяхната преработка чрез изгаряне /пиролиза/, община Кърджали е изпратила до РИОСВ – Хасково отрицателно становище срещу изграждането на това инвестиционно предложение, съобщи началникът на отдел „Опазване на околната среда” в общинската администрация Веселина Танчева. Тя допълни, че в администрацията е получена подписка с над 2000 подписа, които са силно обезпокоени за своето здраве и  здравето на своите деца.

Ето какво каза още по темата Веселина Танчева:

„Един от аспектите в становището е свързан с въпроса дали инвестиционното предложение е съвместимо с нормативните изисквания и поставените цели от тях. Общата цел на европейския съюз е рециклиране, което предлага възможност за екологосъобразното третиране на тези пластмасови отпадъци. Не случайно в йерархията на отпадъците изгарянето е на предпоследно място, защото то е голям източник на вредни емисии, застрашава постигането на целите съгласно действащото законодателство. Съществуват много модерни технологии за материално рециклиране на пластмасовите отпадъци, а не те да бъдат изгаряни.

Освен това, след третирането на пласмасовите отпадъци, се получават опасни отпадъци от тази дейност, които ще бъдат временно съхранявани на площадката. Община Кърджали се притеснява защото площадката е с малка площ, а отпадъците съгласно законодатеството трябва да се съхраняват най-много 6 месеца. Тук имаме и един принцип за близост до генерираните отпадъци, който изхожда от законодателството – довеждането до дългото им складиране на недостатъчно разстояние, ще доведе до риск както за хората, така и за околната среда.

Друг аспект в становището на общината е мостоположението на площадката. Тя е в индустриална зона „Изток”, близко е до градската пречиствателна станция, на 800-900 метра от жилищните блокове. Не е ясно дали тази площадка се намира в заливаемата територия на яз. „Студен кладенец”, дали има учредени санитарно-охранителни зони или са в процес на учредяване. Защото в такива зони има забрана за разполагане на площадките за третиране на отпадъци. Няма такава информация, както и не е представена информация дали площадката засяга сервитутната зона на главния колектор, както и сервитутната зона на самия яз. „Студен кладенец”.

От предложената информация става ясно, че генерираните отпдъчни води ще се заустват в градската канализационна мрежа. Тези води имат друг, различен характер от битовите води, така че трябва да се докаже дали те са пригодни да се поемат в градската канализация. Защото ние не сме сигурни дали освен неразтворени вещества, няма да има и други опасни високи концентрации на химични вещества в тях.  

Считаме, че освен неразтворени вещества, производствените отпадъчни води от процеса на перолиза съдържат и други вредни и опасни вещества, за които следва да се докаже, че те няма да надвишават нормативните емисионни норми и съответно да се предостави доказателство, че операторът на градската пречиствателна станция ще е съгласен да сключи договор с възложителя за тяхното заустване.

След като изпратихме нашето становище с подписката на гражданите, такива становища бяха изпратени и от РЗИ и от областна администрация, РИОСВ издаде решение, според което това инвестиционно предложение подлежи на оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ и тази процедура задължително трябва да се премине. Трябва да има обществени обсъждания, да се запознаят хората и тогава да се вземе решение за изграждането на такава площадка и инсталация”.


Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини