9 °C

Община Кърджали е против площадката за изгаряне на пластмасови отпадъци

Във връзка с инвестиционно намерение  за обособяване на площадка за съхранение на пластмасови отпадъци в рамките на Кърджали и тяхната преработка чрез изгаряне /пиролиза/, община Кърджали е изпратила до РИОСВ – Хасково отрицателно становище срещу изграждането на това инвестиционно предложение, съобщи началникът на отдел „Опазване на околната среда” в общинската администрация Веселина Танчева. Тя допълни, че в администрацията е получена подписка с над 2000 подписа, които са силно обезпокоени за своето здраве и  здравето на своите деца.

Ето какво каза още по темата Веселина Танчева:

„Един от аспектите в становището е свързан с въпроса дали инвестиционното предложение е съвместимо с нормативните изисквания и поставените цели от тях. Общата цел на европейския съюз е рециклиране, което предлага възможност за екологосъобразното третиране на тези пластмасови отпадъци. Не случайно в йерархията на отпадъците изгарянето е на предпоследно място, защото то е голям източник на вредни емисии, застрашава постигането на целите съгласно действащото законодателство. Съществуват много модерни технологии за материално рециклиране на пластмасовите отпадъци, а не те да бъдат изгаряни.

Освен това, след третирането на пласмасовите отпадъци, се получават опасни отпадъци от тази дейност, които ще бъдат временно съхранявани на площадката. Община Кърджали се притеснява защото площадката е с малка площ, а отпадъците съгласно законодатеството трябва да се съхраняват най-много 6 месеца. Тук имаме и един принцип за близост до генерираните отпадъци, който изхожда от законодателството – довеждането до дългото им складиране на недостатъчно разстояние, ще доведе до риск както за хората, така и за околната среда.

Друг аспект в становището на общината е мостоположението на площадката. Тя е в индустриална зона „Изток”, близко е до градската пречиствателна станция, на 800-900 метра от жилищните блокове. Не е ясно дали тази площадка се намира в заливаемата територия на яз. „Студен кладенец”, дали има учредени санитарно-охранителни зони или са в процес на учредяване. Защото в такива зони има забрана за разполагане на площадките за третиране на отпадъци. Няма такава информация, както и не е представена информация дали площадката засяга сервитутната зона на главния колектор, както и сервитутната зона на самия яз. „Студен кладенец”.

От предложената информация става ясно, че генерираните отпдъчни води ще се заустват в градската канализационна мрежа. Тези води имат друг, различен характер от битовите води, така че трябва да се докаже дали те са пригодни да се поемат в градската канализация. Защото ние не сме сигурни дали освен неразтворени вещества, няма да има и други опасни високи концентрации на химични вещества в тях.  

Считаме, че освен неразтворени вещества, производствените отпадъчни води от процеса на перолиза съдържат и други вредни и опасни вещества, за които следва да се докаже, че те няма да надвишават нормативните емисионни норми и съответно да се предостави доказателство, че операторът на градската пречиствателна станция ще е съгласен да сключи договор с възложителя за тяхното заустване.

След като изпратихме нашето становище с подписката на гражданите, такива становища бяха изпратени и от РЗИ и от областна администрация, РИОСВ издаде решение, според което това инвестиционно предложение подлежи на оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ и тази процедура задължително трябва да се премине. Трябва да има обществени обсъждания, да се запознаят хората и тогава да се вземе решение за изграждането на такава площадка и инсталация”.


Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини