БЛС: Държавата е длъжна да осигури безопасност на здравната система

Задължение на държавата е да подсигури безопасността на здравната система. Нима с глоби можем да спрем заразата или ще глобим някой, че иска да бъде сигурен. Тази позиция заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод казуса с изискването на болниците за извършване на PCR тестове при прием в лечебните заведения.

Припомняме, вчера от БЛС излязоха с официална позиция, в която категорично заявиха, че изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост. Те остро възразяват срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" на болниците, които изискват такъв тест като условие за прием.

Според д-р Маджаров става въпрос за безотговорност от страна на Министерството на здравеопазването.

Той заяви, че има сигнали, че структуроопределящи областни болници отново ще имат недостиг на средства в месечните си плащания. Това по негови думи означавало, че НЗОК има достатъчно акумулирани средства.

Държавата не е изхарчила нито един лев от държавния бюджет за здравеопазването, категоричен беше шефът на БЛС.

В интервю за БиТиВи и директорът на "Пирогов" Балтов обясни, че няма яснота кой ще заплаща тестовете за коронавирус на медицинския персонал. Записано е, че от НЗОК се заплащат тези тестове, които са назначени от личен лекар и/или от РЗИ. Тогава на медиците на първа линия не се знае кой ще ги заплаща, тъй като те на практика, и така е и в други развити страни, е възприето на всеки две седмици да минават проверка.

До този момент 72-ма медици от "Пирогов" са били заразени, това е персонал от първата вълна и Балтов се надява в спешната болница да успеят да намалят процента на заразяване сред медицинските лица. В момента 19 пациенти се намират в ковид отделението за лечение, а един пациент е в реанимация на апаратна вентилация. Самият Балтов в момента спазва 14-дневна карантина след положителен бърз тест, макар и преди това да е дал два отрицателни PCR теста.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини