Tesla направи това, което другите електромобили не можаха

Неведнъж Илон Мъск и неговите компании са се доказвали като иноватори в една или друга сфера. И докато чакаме Tesla да представи първата батерия за електромобил с живот от един милион мили, автомобилният производител не пропусна да се похвали с друг рекорд.

От публикация на официалния сайт на Tesla разбираме, че Model S Long Range Plus е първия електромобил с батерия, която издържа 400 мили с един заряд. Ако трябва да сме съвсем точно - 402 мили, които се равняват на 647 километра. 

Батерията на модела и е първата получила сертификат от EPA - американската агенция за защита на околната среда. А рекордът на Tesla е пряко свързан с една от мисиите на компанията - да осигури свобода на придвижване.

При представянето си през 2012 г., Model S има капацитет на батерията от 265 мили. И от тогава досега работата по него не спира, за да се осигури още по-качествено и продължително изживяване.

И така се стига до 15 юни, след който всички коли Model S Long Range Plus в Южна Америка имат максимален пробег от 402 мили. Това е не само с 10% повече от миналогодишното подобрение, но и най-доброто постижение от електрически автомобил.

Енергийната ефективност е постигната с инженерни и софтуерни промени, които са започнали да се прилагат при производството на новите Model S още в началото на годината. Сред тях са:

Намаляване на теглото

Всеки килограм е от значение за пестенето на енергия, затова разработчиците на Tesla внимателно премислят всички начини, по които могат да редуцират теглото. И успяват да го направят чрез по-леки материали, използвани в седалките, батериите и задвижващата система. Но интериорът и усещането си остават непроменени.

Нови гуми и джанти

"Tempest" Aero джантите намаляват аеродинамичното съпротивление по-успешно от тези в предишния модел. Те са с големина 8.5 инча. Гумите също са специално проектирани за намаляване на съпротивлението при движение.

Повишена ефективност на задвижването

Tesla Model 3 е със задно предаване. В новия модел механичната маслена помпа е заменена с електрическа, като целта е да се оптимизира смазването, за да се намали триенето. Има и допълнителни подобрения по скоростната кутия. 

Подобрена спирачна система

В модела се използва регенеративни спирачки, с които автомобилът не губи излишната енергия, а я съхранява. Въведената е и най-новата функция HOLD, с която колата започва да спира, когато се отпуска педалът на газта. Така е необходима по-малко енергия за пълното спиране на автомобила.

А може би най-хубавата новина е, че цената на новия Model S e намалена с 5000 долара. В комбинация с всички подобрения се получава максимално добро съотношение между цена и качество, за да бъдат всички доволни.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини