18 °C

Колко задължителна е задължителната карантина при връщане в България

От близо три месеца повечето от пристигащи в България от други страни подлежат на задължителна 14-дневна карантина, която трябва да намали риска от разпространение на COVID-19 в страната. Мерките, взети в разгара на извънредното положение, продължават да действат и след отпадането на повечето други ограничения, тъй като се смятат за ключови в борбата с коронавируса. Въпреки включването на служители на поне две министерства в проверките по границите обаче се оказва, че заради пропуски в контрола, е възможно пътници от рискови държави да влязат в България без да им бъде наложена изолация, а за да се избегне риск от зараза, практически се разчита единствено на самодисциплината им.

Според последната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 17 юни на 14-дневна карантина подлежат влизащите от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Португалия, както и пристигащите българи от всички страни извън Европейския съюз с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако и Ватикан. В страната продължава да действа забрана за влизане на чужденци от трети страни.

На границата не питат

Павел (името е измислено, защото мъжът предпочита да запази анонимността си - бел.ред.) се прибира в България от Испания на 11 юни, като влиза през контролнопропускателния пункт "Калотина", на границата със Сърбия. По това време Испания е в списъка от държави, при пристигането от които се налага задължителна изолация в домашни условия.

"Когато обявиха, че отпада карантината при влизане в България от повечето държави, решихме да тръгнем. Испания беше в списъка на държавите, които практически са изключения и затова решихме да останем във Франция и в Хърватска преди да се приберем в България, така че да направим все едно карантинен период без да сме под карантина", разказва мъжът пред "Дневник". По думите му на граничния пункт контролиращите се интересували повече дали си е платил стари пътни глоби и не са го питали откъде реално идва.

Ива (името също е сменено - бел. ред.)каца на летището в София на 3 юни от Съединените щати, с прекачване на летището във Франкфурт.

"Процедурата на летище София е в зависимост от това, къде се прави трансфер в Европа - хората или се поставят под карантина, или не", разказа пред "Дневник" жената. Тя се разминала с карантината, тъй като такава не се изисква за пристигащите от Германия. Нейни приятели, за които разказва, също се върнали от САЩ, но с прекачване в Лондон, поради което били изпратени в изолация, тъй като Великобритания е в списъка на рисковите държави.

Ива обяснява, че още в самолета от "Луфтханза" са раздали на пътниците бланки, на които те се подписали, че ще бъдат поставени под карантина. На летището в София обаче "служители с белите медицински костюми" са заявили, че от авиопревозвачът е дал грешни бланки и те били изхвърлени.

Допълва, че не е давала обяснение откъде пътува, но контролиращите на летището не са прегледали бордните им карти.

Питайте другите

Въпреки опитите си "Дневник" не успя да получи от МВР, здравното министерство и Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) конкретни отговори как властите установяват дали влизащите в страната пристигат от рискова страна и следва да бъдат поставени под 14-дневна карантина.

От пресцентъра на МВР в телефонен разговор препратиха към другите две институции и отказаха да уточнят дали само здравните служители на граничните пунктове имат правомощия да установяват откъде идват пътниците.

От Министерството на здравеопазването коментираха, че отговорите на въпросите се съдържат в заповед на министъра на здравеопазването от 29 май, в която се уточнява редът за установяване и регистриране на заразените. Според документа служителите на регионалните здравни инспекции въвеждат данни в регистър за карантинирани лица и спазват предписанията на директорите на тези служби. Служителите на "Гранична полиция" пък са задължени да подават "в реално време по автоматизиран път към регистъра" данни за тези които са поставени под карантина. Оттам данните би следвало да са достъпни за здравните власти, личните лекари, общините и МВР, които следят за спазването на изолацията и могат да налагат глоби до 3 хил. лв. при нарушения.
В заповедта обаче няма конкретни изисквания и указания как се извършват проверките по границите.

Лаконичният писмен отговор на столичната здравна инспекция гласи, че при проверките на летището в София служителите им взимат предвид първата страна на отпътуване, а не междинните спирки.

В публичните регистри данни колко са поставените под карантина заради пристигане от чужбина няма. Единствената известна информация е за общия брой на хората под карантина в страната - според единния информационен портал за коронавируса те са около 18 хил. души.

Кой откъде е

Според прибиращия се от Испания Павел правилата не са прецизно дефинирани. Аргументира се с използвания в заповедта израз, според която карантината важи за хората, които "влизат" от изброените в документа държави.

"От "влизат в България" се предполага, че човек влиза от държавата, чиято граница прекосява, съответно така, както е написана заповедта, тя не важи за мен - аз не влизам от Испания, аз влизам от Сърбия. Чисто като формулировка е глупаво направено", смята той.

Справка в три от последните заповеди за задължителното поставяне под карантина, с които се променя списъка от рискови държави, показва, че в заповедите от 29 май и от 4 юни са използвани думите "влизат на територията на Република България". В най-новите - от 13 юни и от 17 юни, вече е записано, че на задължителна 14-дневна карантина подлежат хората, които "пристигат на територията на Република България". В отделна точка изрично е уточнено какво означава това:

По смисъла на тази заповед държавата, от която лицето пристига, е държавата-начална точка на неговото отпътуване, независимо от престоя или транзитното му преминаване през други държави по време на придвижването му".

Този текст би трябвало да важи поне до 30 юни, когато изтича извънредната епидемична обстановка.

Предписание или декларация

На границата пристигащите в България попълват два вида документи - декларация или предписание.

Декларацията е за хората, които не се поставят под карантина. С нея пристигащите потвърждават, че 

нямат симптоми на коронавирус, не са били в контакт с болен от COVID-19, запознати са с епидемичната обстановка в България и ще спазват мерките в страната, че пътуват на собствен риск, като са наясно с рисковете от COVID-19 и че носят отговорност за подаване на неверни данни.


Този документ също се променя в рамките на няколко дни. Във версията му от 29 май и 4 юни не се посочва откъде пристига пътуващият. Във версиите от 12 юни и 13 юни това уточнение вече присъства.

Предписанието е документът за поставяне под карантина. В него се посочва 

адрес, на който пристигащият ще прекара задължителната си изолация, изрично се казва, че не може да напуска дома си и са посочени основните препоръки за спазване на дистанция от останалите в дома и за поддържане на връзка с личния лекар.


Изискванията за влизане и пребиваване в България може да бъдат намерени в официалния държавен сайт за коронавируса - в секцията "Аз съм..." с опция да се избере "Завръщам се в България". Информацията за забраните и карантината има и в заповедите на министерството на здравеопазването тук.

За сайта за справки за пътувания на Европейската комисия - тук
За мерките по време, на полет, които изглежда, че са само пожелателни - тук

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пе
  пешо
  4 -1
  15:40, 20 юни 2020
  ако мислите че пристигащите спазват карантина бедна ви е фантазията с едно име влиза с друго излиза никой не ги проверява след като ги проверят на адреса илизат и се разхождат по улиците

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини