Украинските бежанци предпочетоха руските бомбандировки пред гостоприемството на кърджалийци

Украинските бежанци предпочетоха кучешкия студ и руския обстрел с ракети пред гостоприемството на кърджалийци. Голямата част от потърсилите убежище в Кърджали украински жени и деца се прибраха в Родината си. Те се установяват в западните райони на Украйна в по-малки населени места, далеч от обсега на руските ракети. Предпочитат да наемат къщи. Избягват големи градове и блокове,заради режима на тока,който прави живота труден. Това споделиха за Кърджали бг вести доброволци,помагали им в Кърджали.

 Основна причина украинците да напускат Кърджали е невъзможността им да се устроят трайно тук. Повечето са с висше образование,а за да се признаят дипломите им се изискват изпити и протакане от две години. От Бюрото по труда организираха за тях трудова борса, но това което им се предложи бяха работни места в агонизиращия ресторантьорски бранш.

  Един от първите предложил убежище в хотела си на украинци,предприемача Себахаттин Гьокче, споделя,че дузината бежанци вече са се завърнали в Украйна.Устроили са се в западната част на страната.При него е останало възрастно семейство,на което освен подслон е дал и работа.

  По неофициални данни в Кърджали в момента пребивават неколцина бежанци.От областна администрация вече не водят на отчет пребиваващите в града украинци.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини