Пълна блокада на ромския квартал в Кюстендил

Забранява се изцяло влизането и излизането от кюстендилския квартал "Изток". Решението е на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Мярката е със срок от 22.00 часа днес до 30 юни, включително.

Причината за взетите мерки са увеличаващите се случаи на коронавирус. "Има огнище на коронавирус, случаите нарастват ежедневно и положението е много тревожно в квартала. Заразата трябва да бъде овладяна възможно най-бързо, за да предпазим цялата общност", каза областният управител Виктор Янев.

На свое заседание членовете на областния кризисен щаб взеха решение в квартал "Изток" да влизат само медицински екипи при спешност, екипи при възникване на аварии, както и доставчици на храна и медикаменти. Жителите на квартала могат да изпълняват трудовите си задължения, но при строго организиран транспорт от работодателите, с конкретен маршрут. Организираният транспорт трябва да бъде съобразен изцяло с противоепидемичните мерки. Във връзка с блокирането на квартала ще бъде издадена и заповед от директора на Регионална здравна инспекция в Кюстендил д-р Златко Величков.

С новите 11 положителни проби за последните 24 часа в Кюстендилска област, диагностицираните с коронавирусна инфекция от началото на заразата са общо 134. Само от 12 до 18 юни положителните случаи в областта са 38. Десет от лицата, дали положителни проби за последните 24 часа, са от община Кюстендил. Това са шест жени, двама мъже и две деца. С изключение на един мъж от града, всички останали са от квартал "Изток". Има и една положителна проба на млад мъж от град Дупница. Девет са били хоспитализираните досега лица в болницата в град Кюстендил, но седем са настанени за лечение към този час. На трима от тях състоянието е тежко, а на един - 60-годишен мъж, от вчера е критично. От началото на пандемията 90 лица от област Кюстендил са излекувани от COVID-19.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини