Протест "Море без бетон" срещу строежа на Алепу

В Бургас ще се проведе протест този петък пред сградата на РДНСК срещу строежа на Алепу. Протестът е под наслов "Море без бетон".

Събираме се именно там, защото Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в нашия град e пряко отговорна както за строежа на Алепу, така и за повечето останали бетонни градежи по Черноморието ни, заради които ще протестираме, заявяват те.

Освен строежа на Алепу, за съжаление, по Черноморието ни има и други подобни, макар и по-малки по размер, част от които са откровено незаконни (като строежа в местността Корабите до Синеморец, този в боровата гора над Свети Влас и други), категорични са гражданите.

Инициаторите на протеста в Бургас призовават хората в цялата страна да организират местни събития, с които да подкрепят мирната кауза "МОРЕ БЕЗ БЕТОН".

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини