Никола Чанев:Усложнена е епидемиологичната обстановка в региона, трима от заразените са лекари

Областният управител и председател на Областния кризисен щаб Никола Чанев определи епидемиологичната обстановка в областта като усложнена. Той посочи, че има няколко огнища на зараза. Основното е в Чернооченско, където положителни проби са дали 5 души.В Кърджали заразените са 12. Данните са за периода от 5 до 11 юни, след като се установява , че лекарка от Софийска болница,завърнала в родното си място е с положителен тест. Веднага се изследват контактните лица и се установяват 12 носители на COVID-19 в Кърджалийско.
 Никола Чанев посочи,че лекарката е укрила от здравните власти,че е общувала с контактни лица. Тя е дала оскъдна информация и е заблудила властите. Сред заразените от нейния кръг от контакти е и 75-годишна жена,страдаща от онкологично заболяване, която почина снощи. Областният управител изказа съболезнования на близките й. Губернаторът уточни,че от компетенцията на РЗИ е да установи дали поведението на лекарката е в разрез със закона и да сезира Районната прокуратура. Никола Чанев определи поведението на лекарката като "не добро".
 Лекар заразен с коронавирус е установен и в частната МБАЛ "Кърджали". Той се е заразил при преглед на пациент. Още две медицински лица,сред които и лекар са установени като вирусоносители в МБАЛ"Д-р Атанас Дафовски".
Освен медиците има и пациент с положителна проба в банков клон в областния център.
 На цялостно изследване ще бъдат подложени медици и пациенти в държавната и частна болница.Те ще бъдат дезинфекцирани.Ще се тестват и служители в банковия клон.
 От името на Областния кризисен щаб Никола Чанев призова кърджалийци да спазват трите принципа "Дистанция,Дисциплина,Дезинфекция". Той каза,че задължително се въвежда влизането в здравни заведения с предпазни маски.Препоръчва се кърджалийци да не се събират в групи, в компании,както на открито ,така и на закрито.Трябва да се спазва социална дистанция. Не се събирайто по повече от двама,препоръча губернаторът.
Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Анонимен
    1 0
    15:04, 12 юни 2020
    Вие ,препоръчвай те,но дали ви чуват.В у-ще Славейков на 16(вторник) ще се съберат около 600 деца и неизвестно колко родители.Това редно ли е?

Още новини

Случаен виц

Последни новини