Ардино почете паметта на летеца-герой Никола Б. Николов

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям поднесоха венец пред паметната плоча на военния летец кап.-инж. Никола Банков Николов в местността „Изворите“. Днес (07.06.2020г.) изминаха точно 45 години от трагичната му гибел край Ардино по време на учебен полет.

Кап.-инж. Никола Банков Николов е роден на 23 октомври 1941 г. в София. През 1964 г. завършва с отличие Висшето народно военно-въздушно училище в Долна Митрополия – Плевенско. Командир на Звено в изтребителна авиационна ескадрила.Загива при изпълнение на служебния си дълг на 7 юни 1975 г. край с. Кроячево. При падане самолетът преминава над населени места и се забива в местност без къщи. В доклада на военната комисия е отбелязано, че пилотът не е направил опит да катапултира. Това навежда на мисълта за обосновано допускане пилотът целенасочено да е отклонил самолета от многото махали на Ардино, Правдолюб и Кроячево.Оставя съпруга и дъщеря на 1 година.

На 25 октомври 1977 г. в местността „Изворите“ се открива Паметна плоча на летеца.

Преди 5 години във Възпоменателно събитие в негова памет взеха участие живите му колеги от ескадрилата. Негов съвипускник от ВНВВУ е първият космонавт на България Генерал-лейтенант Георги Иванов.

Участниците в поклонението в памет на летеца-герой сведоха глави в едноминутно мълчание. Да бъде светла паметта на кап.-инж. Никола Б. Николов!

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини