22 °C

Камарата на геодезистите: Строежът на "Алепу" е гавра със закона

Строежът на плаж "Алепу" е гавра със закона. Това мнение изрази пред bTV Йоан Каратерзиян, председател на УС на Камарата на геодезистите в България.

Той заяви, че от 25 години се занимава с геодезия, кадастър и устройствено планиране, но категорично не е виждал друго подобно брегоукрепване. По негови думи конструкцията е българско ноу-хау.

"Това е една нормална сграда, подземна или полуподземна, с оставени фусове, които да продължат строителството на следващото ниво, може би и с пристрояване напред към плажа. Но по документи това е подпорно съоръжение, което, бих казал, е с много голямо разхищение на средства", обясни Каратерзиян.

Той посочи, че РИОСВ-Бургас не е давала разрешение за подобна конструкция. По нейно разрешение би трябвало да бъдат разположение изливни пилоти и след като се установи устойчивостта на терена, едва тогава може да се строи нещо горе. Това обаче не било разрешено от екоинспекцията. Брегоукрепително съоръжение с асансьори и шахтени стълбища не съм виждал, подчерта експертът.

Каратерзиян обясни, че шефът на РДНСК-Югоизточен район Милен Ненчев не е казал цялата истина относто конструкцията. В момента това може да се разглежда като брегоукрепително съоръжение, но в следващия етап това ще бъдат апартаменти или обслужващи помещения, категоричен бе той.

Според Каратерзиян, ако всичко се е движело законово, е нямало да се стигне дотук. Той обясни, че подробният устройствен план така и не е бил обнародван на електронната страница на общината, поради което хората не са успели да реагират.

Запитан има ли вариант конструкцията да бъде съборена, ако не отговаря на изискванията, експертът посочи, че според закона незаконното строителство се премахва, а този строеж, само поради факта, че не е съгласуван с МОСВ, бил незаконен.

Той бе категоричен, че е изключително трудно да се получи разрешение за строителство в свлачищен район. Каратерзиян изрази надежда, че прокуратурата ще си свърши работата и конструкцията ще бъде премахната. Би трябвало собствениците да са ангажирани юридически с възстановяване на стария терен, заключи той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

 • 1
  Ви
  Видими резултати
  17 0
  10:45, 5 юни 2020
  Мнооого видими. Обаче - кьорав народ
 • 2
  Ли
  Лиско
  24 0
  11:15, 5 юни 2020
  Не зная г-жа Аврамова какъв специалист е, може би адвокат, но подпорно съоръжение със стълби и асансьори вероятно е световна българско изобретение.Министър Аврамова да се замисли има ли качествата да управлява МРРБ, а РДНСК Бургас директно да си заминават, да им се отнемат дипломите и да не се занимават повече със строителство!
  • Пр
   Приятел
   16 0
   11:35, 5 юни 2020
   Доброволно никой не е пуснал кокала
  • Ha
   hask
   0 0
   09:36, 9 юни 2020
   Днес г-н Симеонов (когото до сега уважавах), тази сутрин каза че асансьорите били "за транспортиране на материали". Може би ако е за строителни материали, те трябваше да са монтирани, а може би са за "хранителни материали" на птиците, които ще обитават "клетките". Човек ако уважава себе си, трябва да уважава и себеподобните!
  • Мя
   Мяуу
   0 0
   18:18, 16 юни 2020
   Ти си се сетил кого да уважаваш
 • 3
  Де
  Делян
  22 0
  13:06, 5 юни 2020
  На власт е организираната престъпност, всичко е точно.
  • 11
   11111
   6 0
   14:23, 5 юни 2020
   на Кърджалийска подпорната дали не можем да я рационализираме...и толкова широк път не ни трябва...идеи...забравени наследствени парцели от Отоманско време...все нещо ще се намери..
 • 4
  11
  11111
  17 0
  14:28, 5 юни 2020
  ако нашите бяха в Италия на власт наклонената кула в Пиза отдавна щеше да е подпряна с 5 звезден хотел...проблеми всякакви решаваме-Г.Е.Р.Б.
 • 5
  33
  333
  11 0
  15:03, 5 юни 2020
  С диплом на строителен инженер и 40 годишен стаж по обекти със всякакво предназначение,за пръв път виждам подобно брегоукрепително съоръжение.Явно вярна е приказката,че човек се учи цял живот.
 • 6
  Ne
  nelicha - нелича
  10 0
  19:20, 5 юни 2020
  Доколкото знам там е гнездила птицата пчелояд . Не трябва ли естествения хабитат на тази птица да бъде защитена зона . Това тя го е правила от хиляди години . Сигорен признак че това не е свлачище .
 • 7
  11
  11111
  5 0
  22:17, 5 юни 2020
  "В края на април бяха в Общинския съвет бяха вкарани три докладни записки. Общинският съвет гласува по предложение на кмета Димитър Николов пътят към собственост на Ахмед Доган да премине в частни ръце."

  Това заяви в предаването "ЕвроДикоФ" по телевизия Евроком общинският съветник от Бургас Константин Бачийски.

  Решението не е било прието, кметът Николов обикалял съветник по съветник да гласуват за преминаването на участъка в частна собственост.

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
15 юли 2020
Последни новини