Изследване в САЩ показа, че хидроксихлорохин не спира развитието на Ковид-19

Лекарството против малария, лансирано от президента на САЩ Доналд Тръмп за лечение на Ковид-19, не показва ефективност при предотвратяване на инфекцията у хора, изложени на въздействието на новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Клиничните изпитания не доказват и сериозни странични ефекти, нито сърдечни усложнения от използването на хидроксихлорохин.

Подкрепата на Тръмп за лекарството, който обяви, че го приема профилактично, предизвика разгорещен дебат и очаквания, че използваното от десетилетия лекарство може да се окаже евтин и достъпен начин за справяне с пандемията, поразила над шест милиона и четиристотин хиляди души и предизвикала смъртта на над 382 000 души по света.

В първото мащабно изследване, което сравнява хидроксихлорохин и плацебо срещу новия коронавирус, специалисти от университета на Минесота са изследвали 821 души, изложени на новия коронавирус или живеещи в семейства с висок риск от зараза.

При 11,8 на сто от участвалите в изследването, които са вземали хидроксихлорохин, са се развили симптоми на Ковид-19 в сравнение с 14,3 на сто от плацебо-групата. Разликата не е статистически значима, което означава, че лекарството не е по-ефикасно от плацебо.

"Данните ни са пределно ясни - при прием след излагане на вируса лекарството не действа", казва д-р Дейвид Булуеър, специалист по инфекциозни болести от университета на Минесота и ръководител на изследването.

Няколко изпитания на лекарството бяха прекратени заради опасения за безопасността му при лечение на Ковид-19 и липсата на задълбочени предварителни изследвания.

"Има хора, които казват, че това е опасно лекарство и други, които твърдят, че то е ефикасно - смятам, че нито едните, нито другите са прави", казва д-р Булуеър.

Резултатите от проучването се очаква да бъдат публикувани в "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин".

Поддръжниците на използването на лекарството хидроксихлорохин при пациенти с Ковид-19 твърдят, че то трябва да се прилага в ранните етапи на развитие на болестта, за да бъде ефективно. Други пък твърдят, че то трябва да се прилага в комбинация с цинк, който укрепва имунната система. Повече от 20 на сто от пациентите, участвали в изследването, са приемали и цинк, но това не е повлияло върху резултатите. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини