Пандемията е дала тласък в развитието на телемедицината по света

Само за няколко седмици пандемията от Ковид-19 е дала мощен тласък в развитието на телемедицината, тази която се осъществява дистанционно с помощта на новите технологии,предаде Франс прес.

При нормални обстоятелства осъществяването на подобен скок би отнело години. Поставянето под редпазни мерки на половината човечество и страхът от предаване на заразата увеличиха по невиждан начин медицинските консултации с помощта на видео приложения и мобилни устройства.

Най-радикалните промени в това отношение настъпиха при общопрактикуващите лекари, които много често се оплакваха от недостиг на медицински предпазни средства срещу вируса SARS-CoV-2 .

"При общопрактикуващата медицина бяха наблюдавани значителни промени в начина , по който медиците и техните екипи се грижеха за пациентите си по време на епидемията. Скоростта, с която настъпиха тези промени, наистина бе забележителна", коментира Мартин Маршъл, председател на съсловната организация "Роял колидж", обединяваща британските общопрактикуващи лекари.

С напредването на пандемията в много страни националните правила бяха адаптирани или смекчени така, че дистанционните консултации да се превърнат в масова практика. Във Франция социалното осигуряване с мъка изплащаше разходите за прохождащата телемедицина през 2018 . Но две години по-късно пандемията подейства като мощен ускорител на това направление. От 10 хиляди в началото на март, дистанционните консултации се увеличиха експоненциално до 1 милион в средата на май, с пик от 1,1 милиона през втората седмица на април 2020 г. Ритъмът се е запазил и при отпадането на ограничителните мерки, тъй като телемедицината позволява да се съкрати чакането за прием в медицинските кабинети, удължено от строгите хигиенни мерки и закъсненията, натрупани по време на карантинния период.

В САЩ всички ограничения пред достъпа до дистанционни консултации бяха вдигнати, както и някои правила за опазване на личните данни. Във Великобритания по време на пандемията по-голямата част от всекидневните медицински консултации са били осъществени от разстояние.

Прогрес на телемедицината беше наблюдаван и в Индия, на която се падат 8,6 професионални медици на 10 хиляди души. Като се има предвид, че лекарското съсловие е съсредоточено предимно в градовете, а в Индия 70 процента от населението обитава селските райони, прогресът е обнадеждяващ. Епидемията принуди индийските власти да смекчат правилата, засягащи дистанционните консултации. В страната набързо се наложиха 18 центъра за телемедицина, които осигуриха скок в броя на прегледите на пациенти, живущи извън големите градски центрове. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини