С указ Тръмп поиска да се "премахне или промени" защитата на социалните мрежи

Тръмп не е доволен, че Twitter постави предупредителен знак на някои негови постове. Така мрежата предупреди потребителите, че публикациите могат да съдържат неверни твърдения. Първата реакция на президента бе да заплаши платформите с "регулация или затваряне".

Тръмп обвини Twitter в действия, неприсъщи на неутрална платформа и подписа указ, който изисква създаването на нови законови правила за дейността на социалните мрежи, за да не може вече да се ползват от същата юридическа защита, както досега.

Тръмп атакува защитата, с която се ползват социалните мрежи, и свободата да модерират съдържанието, която те имат.

"Те разполагат с неконтролирана власт да цензурират, редактират, скриват или модифицират всякакъв вид комуникация между отделни личности и широката публика", изтъкна Тръмп. "Не можем да позволим това да продължи, това е изключително несправедливо."

Експерти спорят доколко указът би могъл да има сериозни последствия без намесата на Конгреса. Twitte нарече указа "реакционерски и политизиран подход" към знаков закон. Говорител на Google обяви, че той ще "навреди на американската икономика", а Facebook - че ще "насърчи платформите да цензурират всичко", ако има възможност някой да се обиди. Според професора по конституционно право от Йейлския университет Джак Балкин "президентът лъже, за да изплаши, притисне, принуди социалните мрежи да го оставят на мира и да не правят това, което направи Twitter.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини