ЕС започва разследване на платформата на Илон Мъск

ЕС обяви "официална процедура за нарушение" срещу платформата X на Илон Мъск съгласно закон за борба с незаконното онлайн съдържание, след като установи дезинформация, свързана с нападението на "Хамас" в Израел на 7 октомври.

Действията срещу компанията, известна преди като Twitter, са първите срещу голяма онлайн платформа, откакто Брюксел въведе Закона за цифровите услуги (DSA) - мащабен законодателен акт на Съюза, който засилва отговорността на онлайн компаниите за модериране на съдържанието.

"С днешното откриване на официална процедура срещу X става ясно, че с DSA времето на големите онлайн платформи, които се държат така, сякаш са "твърде големи", е приключило", заяви комисарят по цифровите технологии на блока Тиери Бретон.

"Сега ще започнем задълбочено разследване на спазването на задълженията по DSA относно противодействието на разпространението и засилването на незаконно съдържание и дезинформация в ЕС, прозрачността на платформите и дизайна на потребителския интерфейс", добави той. 

ЕК заяви, че предварителното разследване за събиране на информация, което е започнало срещу X през октомври и е включвало разглеждане на "разпространението на незаконно съдържание в контекста на терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел", е довело до проверката.
"Въз основа на тази информация Комисията реши да открие официална процедура за нарушение срещу X съгласно Закона за цифровите услуги", заявиха от европейската институция. 

Официалната проверка ще разгледа четири области: разпространението на незаконно съдържание; ефективността на усилията на X за борба с дезинформацията; подозренията за ограничаване на достъпа на изследователи до нейните данни и подозренията за измамни практики - известни като "тъмни модели", свързани с абонаментния продукт Blue Tick.

В случай на доказани нарушения, DSA предвижда санкции, които могат да включват глоби в размер до 6% от глобалните приходи на онлайн компанията. При сериозни и повтарящи се нарушения ЕС може да забрани на платформата да оперира в блока от 27 държави.

Комисията заяви, че в рамките на официалната проверка срещу X "ще продължи да събира доказателства - изпращане на допълнителни искания за информация, провеждане на разпити или проверки". Процедурата ѝ дава правомощия да разпореди на X да предприеме временни или коригиращи мерки до приключването на проверката, чийто краен срок не е ясен.

Седмици след като започна първоначалното си събиране на информация срещу X, Комисията стартира предварителни разследвания в същата насока и срещу собственика на TikTok, YouTube и Facebook Meta.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини